Kunstinstallatie evoceert gemis aan feesten en evenementen

Het Brugse collectief IKE werkte een audio-installatie uit die het gemis aan feest, events en URB evoceert.© Davy Coghe
Het Brugse collectief IKE werkte een audio-installatie uit die het gemis aan feest, events en URB evoceert.© Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Voor de Stadsschouwburg in Brugge staat een paviljoen dat verwijst naar… een festival dat door het nieuwe coronavirus helaas niet kon plaatsvinden. Op die manier werden een festival en een bar getransformeerd tot een achthoekig tijdelijk monument.

Vorig jaar vierde het Cultuurcentrum Brugge de 150ste verjaardag van de Koninklijke Stadsschouwburg. In het kader van de feestelijkheden had ook een jongerenfestival moeten plaatsvinden. Het Entrepot werd aangesteld als organisator. De plaatselijke creatieve vrijhaven voor jongerencultuur nam de handschoen op en ging er de lustrumeditie van het URB Festival plannen.

“Als thema kozen we voor voyeurisme ”, zegt inhoudelijk coördinator Ward Dupan. “Hiermee wilden we de link leggen naar de rosse buurt die hier meer dan 150 jaar geleden verdween toen de Stadsschouwburg verrees.”

De wildste plannen werden gesmeed. Bedoeling was dat acht Brugse jongerencollectieven de Stadsschouwburg zouden vullen met artistieke guerrillaprojecten zoals onder meer een pornografische love boat, audiovisuele peepshows en een gigantische rave op het podium. Dat was buiten corona gerekend. URB 2020 werd dan maar een jaar uitgesteld.

Slagzin

Uitstel leidde in dit geval niet tot afstel, want de geldende coronamaatregelen blijven van kracht. “De slagzin van ons festival Anything can happen wordt dan ook Anything that could have happened … but never did ”, schetst directeur Wannes Fremaut.

Om ervoor te zorgen dat de geleverde inspanningen van de acht Brugse jongerencollectieven niet helemaal vruchteloos zijn geweest, kreeg Het Entrepot de toestemming een memorial paviljoen voor de Stadsschouwburg op te trekken.

“Bij wijze van eresaluut voor al die jeugdige creativiteit”, aldus Dupan. De ontwerpers van de oorspronkelijke ACHbar – het outdoor festivalterrein voor URB 2020 – Jason Slabbynck van studio mxmxm en Lukas Proot vormden hun plannen om tot een paviljoen. Op die manier transformeerden ze een festival en een bar tot … een achthoekig tijdelijk monument.

Gemis

Het Brugse collectief IKE werkte een audio-installatie uit dat het gemis aan feest, events en URB evoceert. Op de zeildoeken prijken foto’s van het gratis tweemaandelijkse jongerenmagazine BLVRD. Nog tot en met zondag 18 april te bezichtigen voor de Stadsschouwburg in Die Scone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier