Kunsthalle K.E.R.K. krijgt vorm

Charlotte Coudeville (cultuur Middelkerke), Nick Ervinck en schepen Natacha Lejaeghere.© LC
Charlotte Coudeville (cultuur Middelkerke), Nick Ervinck en schepen Natacha Lejaeghere.© LC
Paul Bruneel

Er wacht de ontwijde kerk van Sint-Pieters-Kapelle een mooie en vooral kunstige toekomst. Het gemeentebestuur sloot een overeenkomst voor een periode van acht jaar met kunstenaar Nick Ervinck. Straks wordt het gebouw Kunsthalle Ervinck (K.E.R.K.), een expo- en creatieruimte voor hedendaagse kunst.

“Het kerkgebouw in Sint-Pieterskapelle wordt een dynamische ontmoetingsruimte met veel aandacht voor hedendaagse kunst”, zegt schepen van Cultuur Natacha Lejaeghere (Lijst Dedecker). “Dit project is meteen het startschot van nog meer alternatieve en waardevolle invullingen voor enkele ongebruikte kerken in de landelijke deelgemeenten van Middelkerke.”

Nick Ervinck is alvast druk in de weer met de inrichting van het kerkgebouw. “Op het gelijkvloers komt er eigen werk en in de toren zullen meerdere werken van andere kunstenaars te zien zijn. Dat gaat van werken van mijn docenten tot werk van jonge kunstenaars. Wat mijn eigen werk betreft zullen er zes grote sculpturen worden geplaatst van 3 meter en zelfs hoger, maar uiteraard zal er ook kleiner werk te zien zijn. Ik ben uiteraard heel tevreden met de gesloten overeenkomst en ik denk dat we hier een goed huwelijk hebben gevonden. Op 1 juli gaat de eerste tentoonstelling van start en het is de bedoeling dat er gedurende het jaar ook een aantal culturele evenementen wordt georganiseerd.”

Terrassen

Nick Ervinck zag in 1981 het levenslicht in Roeselare en heeft zijn eigen studio in Lichtervelde. Maar hij en Middelkerke werden enkele jaren geleden onlosmakelijk verbonden met elkaar door de plaatsing van het kunstwerk Olnetop, in het beeldenpark tussen Middelkerke en Westende. De werken van Ervinck zijn moeilijk in te delen in een bepaalde categorie maar volgens hemzelf zijn ze een dialoog tussen ambacht en technologie. Ervinck gebruikt diverse kleuren, maar het meest herkenbare kleur in de werken van de kunstenaar is geel. Hij is onder meer de bedenker van twee opzienbarende terrassen in de Gentse Zebrastraat en maakte tal van monumentale werken die te zien zijn in binnen- en buitenland. Hij ontwierp de trofee voor het Nederlands kampioenschap wielrennen in 2015 in Emmen en deze voor de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem in 2016. Alle prijzen of nominaties opnoemen die hij al kon binnenrijven zou ons te ver leiden, maar het zijn er al heel wat.

Kunstkroegje

Sint-Pieterskapelle heeft een kunstige traditie want jaren geleden was er in het dorp het Kunstkroegje. Het kroegje werd uitgebaat door kunstenaar Gerard Finaut. Ook de kunstschilder Marcel Lietaer woonde in het dorp en dan is er nog uiteraard ook nog Rik Delrue. Delrue is bekend van heel wat opvallende creaties zoals de kunstige afvalcontainers in Middelkerke, maar ook van het kunstwerk dat op het Jonkvrouw Gellaplein geplaatst werd: zeven kubussen met keramieken tegels waarop data en initialen van inwoners zijn gegraveerd en ook hun levensverhalen in zijn verwerkt. “Met de komst van de Kunsthalle Nick Ervinck wordt de kunstige traditie verdergezet en er wordt niet enkel gerekend op bezoekers die speciaal naar het dorp komen, maar ook op toevallige passanten. In Sint-Pieterskapelle komen ook heel wat fietstoeristen voorbij”, zegt schepen Natacha Lejaeghere. Als voorbereiding op de opening is de kerkdeur alvast in het geel van Ervinck geschilderd. Het is de bedoeling dat de kunsthalle zes dagen per week open zal zijn. Maandag is de sluitingsdag. De expo zal kunnen worden bezocht tussen 14 en 18 uur.

Info: www.kunsthallemiddelkerke.com en www.nickervinck.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier