https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kunstenfestival Watou stelt 40 kunstenaars voor tijdens 40ste editie

Schepen Loes Vandromme en cultuurmedewerkers Matthias Breyne en Jessy Clynckemaillie.© MD
Schepen Loes Vandromme en cultuurmedewerkers Matthias Breyne en Jessy Clynckemaillie.© MD
Redactie KW

De stad Poperinge en de curatoren van het Kunstenfestival Watou stellen de volledige selectie kunstenaars en dichters van ‘Watou 2021’ voor en kondigen het programma ‘Watou Live’ aan. De ticketverkoop start op woensdag 19 mei om 11 uur.

De 40ste editie van het Kunstenfestival Watou staat voor beweging, meerstemmigheid, menselijkheid en intensiteit. ‘Watou 2021’ nodigt het publiek uit om te kijken, te lezen, te voelen, te reflecteren en te connecteren. Met de kunst, de poëzie, de natuur en met elkaar. Bezoekers bewegen zich tussen de drie hoeken van het parcours: Watou, het kunstdorp zelf, de Gasthuiskapel in het centrum van Poperinge en de nieuwe locatie, het Kasteel De Lovie, daartussen.

Kunst en poëzie dringen volgens de curatoren altijd meervoudige perspectieven op: “Heel wat vormen en inhoudelijke visies bestaan gelijktijdig en zonder hiërarchie. Er is geen groot gelijk, er is geen waarheid, er is alleen meerstemmigheid en die meerstemmigheid is een rijkdom.”

‘Watou 2021’ presenteert werk van 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland, van verschillende generaties en met diverse achtergronden. De focus ligt op creaties, verrassende samenwerkingen en werk dat nooit eerder in Vlaanderen te zien was. De selectie poëzie weerspiegelt eenzelfde meerstemmigheid. Er is werk te lezen én te horen van 40 dichters: van overleden dichters, tot de jarige Stefan Hertmans die gevierd wordt, tot gevestigde namen en jonge dichters en debutanten. Een aantal gedichten wordt ingelezen door onder andere Wannes Cappelle, Zwangere Guy, Charlotte Adigéry en Lander Gyselinck.

Programma ‘Watou live’

“Tijdens het openingsweekend van 3 en 4 juli en de weekends van 9 tot 11 juli en van 20 tot 22 augustus worden in Watou liveoptredens georganiseerd. ‘Watou Live’ slaat de brug tussen beeldende kunst, poëzie, performance en muziek. Voor het project ‘Patchwork’ ontvingen we reeds 117 dossiers vanuit de hele wereld. Dat wordt een expereimenteel traject, ter voorbereiding van de editie 2022”, zegt schepen Loes Vandromme (CD&V).

Het programma bevat onder andere optredens en performances van Esther Kläs en Gustavo Gomes, Stefan Hertmans, Catharina van Eetvelde en Claron McFadden, IKRAAAN, CHVE / Colin H van Eeckhout, Fulco, Les Âmes Perdues, Marieke Lucas Rijneveld én Wannes Cappelle en Nicolas Callot. Koen Vanmechelen, curator van het experimentele traject Patchwork, verzorgt ook twee lezingen.

Het ‘Gedichtenparcours Watou 2021’ is vrij toegankelijk. Het parcours brengt fietsers in en rond Watou en Poperinge langs een selectie van gedichten, die elk een specifiek plekje kregen. De fietskaart is gratis verkrijgbaar in de onthaalpuntenvan het kunstenfestival, de toeristische infopunten en bij de dienst toerisme van de stad Poperinge (Grote Markt).

(AH)

Vanaf 19 mei tot en met 5 september is het onthaal van het Kunstenfestival Watou van telefonisch bereikbaar op het nummer 057 34 67 98 of via kunstenfestival@poperinge.be.

Tickets zijn te koop vanaf woensdag 19 mei om 11 uur. Een standaardticket kost 20 euro. Jongeren tot 25 jaar betalen 7 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Info: www.kunstenfestivalwatou.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.