Kunstenaarscollectief SYL zet virtueel kunstplatform op poten

(vlnr) Bjorn Van Hamme, Imre Deneire, Iebe Vangheluwe (foto CLL)
(vlnr) Bjorn Van Hamme, Imre Deneire, Iebe Vangheluwe (foto CLL)
Redactie KW

Wie SYL niet kent, kan zich bezwaarlijk een echte Wevelgemnaar noemen. Het kunstenaarscollectief staat erom bekend de meest creatieve zielen van de gemeente te verzamelen en met unieke projecten uit te pakken. Rond de werking van het collectief hing steeds een waas van mysterie maar daar komt vanaf vandaag verandering in: “Met Art Connected by SYL willen we samenwerking tussen kunstenaars stimuleren, ongeacht hun woonplaats.”

“Het idee lag al langer op tafel maar een onverwachte combinatie van corona en sociale media gaf het geheel een boost.” Imre Deneire, één van de drie bestuursleden, zag hoe het collectief werd geconfronteerd met zowel fysieke als digitale beperkingen. “Oorspronkelijk wilden we met SYL, afkorting voor Support Your Locals, kunstenaars binnen onze eigen postcode een platform geven. Dat lukte. Het geheel kreeg door corona zelfs een boost. Mensen hadden plots meer tijd en het borrelde van de creativiteit. Niet alleen begon de Facebookpagina op te leven, we kregen ook signalen van buiten de gemeente. Zowel kunstenaars als niet-creatievelingen konden onze aparte aanpak smaken en vroegen of ze ook konden deelnemen. Het was tijd voor een meer verbonden kunstwereld.”

Kunstzinnigheid kent voor SYL geen grenzen. Het wil meer dan alleen een platform bieden en ook als spreekbuis functioneren. Iebe Vangheluwe, de dame van het gezelschap, haalt meteen een praktisch voorbeeld aan: “Art Connected by SYL is een open Facebookgroep waar zowel leden van ons collectief als buitenstaanders met elkaar aan de praat kunnen raken. Hoe waanzinnig zou het niet zijn, mocht iemand van Wevelgem met pakweg een kunstenaar uit Genk of Hasselt aan het werk kunnen?

Eerste contacten

Hoewel de groep nog maar pas het levenslicht zag, werden de eerste contacten al gelegd. “Wevelgems talent, gemixt met creatievelingen die geen enkele band met de gemeente hebben. Uiteindelijk is dit waar het allemaal om draait, ons laten inspireren en zelf een inspiratiebron vormen.”

(CL)

Info: https://www.facebook.com/groups/artconnectedbysyl

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten