https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kunstenaar Koen Tousseyn uit Lendelede schildert abstract

Kunstenaar Koen Tousseyn tussen zijn werken. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Kunstenaar Koen Tousseyn tussen zijn werken. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

In het voorbije coronajaar zette kunstschilder Koen Tousseyn, artiestennaam Too Sane, het portretschilderen even op pauze om abstracte schilderijen te maken. “In mei hou ik openatelierdagen en hopelijk komt er nog een tentoonstelling met werken van de familie Tousseyn”, zegt Koen.

Koen Tousseyn (47) is Izegemnaar van afkomst maar woont al 19 jaar in de Winkelsestraat 232 in Lendelede. “In een hoeve die een stukje van de hoofdweg af ligt”, zegt hij. “Ik wilde altijd al landelijk wonen.”

Koen heeft het artistieke mee van zijn mama Rose Deblauwe, die zelf ook schilderijen maakte. “Ik trok naar de kunstacademie in Roeselare en daarna naar de academie in Izegem. Na het tekenen kwam het schilderen, vooral portretten. Ik start vanaf een foto. Het hoeft helemaal geen bekende persoon te zijn. Mijn focus ligt op de blik, op de ogen. Het zijn vaak brave portretten.”

Te gemakkelijk

Ondertussen koos Koen voor een andere richting in de schilderkunst. “Na het schilderen van een honderdtal portretten had ik zin om eens iets anders te doen. Niet dat ik portretschilderen beu was, wel omdat het na die vele portretten soms te gemakkelijk ging. Ik kies er nu voor abstracte werken te maken. Het is een richting waar ik altijd al door gefascineerd werd. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur, erosie, gesteenten, het verweren van materialen,… Ook de manier van schilderen, verschillende verflagen op elkaar, bevalt me. Een soort stenen muur met reliëf. Een abstract schilderij groeit en straalt een bepaalde rust uit. Mijn voorkeur gaat eerder naar minder kleurrijke abstracte werken.”

Beroepshalve werkt Koen in de psychiatrie van het AZ Groeninge in Kortrijk. “Tijdens de coronaperiode deed ik er samen met enkele patiënten een mooi project. Een collagekunstenares stuurde ons collages die wij met onze collages beantwoordden. Net alsof je een brief van iemand krijgt en er hem een terugstuurt. Voor de patiënten is het een manier om tot rust te komen, net zoals dat met sporten het geval is.”

Familie Tousseyn

De coronaperiode was er ook voor Koen eentje zonder veel tentoonstellingen of opendeurdagen. “Midden oktober van vorig jaar deed ik nog mee aan ‘Buren bij Kunstenaars’ met elf lokale kunstenaars, waaronder veel fotografen. Foto’s maken doe ik ook graag, alleen doe ik dat niet met een professioneel fototoestel, maar met mijn gsm. Ik hou vooral van mooie natuurfoto’s. Die tentoonstelling was in moeilijke tijden een mooi initiatief, al moesten we wel met allerlei coronamaatregelen rekening houden. Ik hoop nu dat er snel versoepelingen komen zodat ik hier bij mij thuis op de hoeve op 7, 8 en 9 mei openatelierdagen kan organiseren. Daar zullen vooral mijn abstracte werken te zien zijn.

Daarnaast koester ik nog een droom om dit jaar met de familie Tousseyn Jan, Bram, Claudine en mezelf een tentoonstelling te organiseren. En ik ben er zeker van dat het niet bij een droom zal blijven.”

(IB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.