Kunstenaar Johan Herman keert terug naar zijn roots

Kunstenaar Johan Herman laat recent werk zien in tuin en atelier © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Kunstliefhebbers zullen zich best het werk herinneren van kunstenaar en dirigent Johan Herman die liefst 20 jaar werkte in de Vijfwegenstraat in Izegem en er ook vaak tentoonstelde in zijn grote tuin met vijver. Maar hij is teruggekeerd naar zijn roots.

Hij vond een nieuwe vaste stek op het Von Plothoplein 2 in de Brigandsgemeente. “Mijn huis en tuin in Izegem werden een beetje te groot om alles netjes te kunnen onderhouden. Daarom ging ik op zoek naar een kleinere locatie, maar dan liefst in mijn geboortedorp. De twee laatste zondagen van augustus wil ik hier mijn recente werk tentoonstellen.”

Saxofonist

Kunstenaar Johan Herman is van opleiding saxofonist maar hij moest na een hartoperatie zijn bezigheden als muzikant stopzetten. Later werd hij wel nog dirigent van het gemengd koor op de O.L.V.-parochie in Ingelmunster in opvolging van wijlen Werner Blondeel. Na een tweede operatie ging het met hem iets beter en startte hij ook als dirigent van het St.-Pieterskoor van Emelgem. Door zijn fysieke problemen stopte hij op 26-jarige leeftijd als professioneel muzikant maar hij vond een leuke hobby in het boetseren en maken van beelden.

“De overstap naar de beeldende kunst kwam er eigenlijk op aanraden van kunstenaar Marc Claerhout. Hij leerde me ook boetseren en omgaan met klei. Aanvankelijk probeerde ik de meester te imiteren maar op advies van Marc begon ik langzaam mijn eigen stijl te ontwikkelen. Intussen ben ik al 36 jaar bezig als creatief kunstenaar. Nu werk ik nog uitsluitend met brons. Mijn stijl is figuratief en mijn figuren zijn gemakkelijk herkenbaar aan de vierkante gezichtjes met een eigen uitdrukking.”

Tentoonstelling

“In mijn nieuwe atelier heb ik intussen heel wat nieuw werk gemaakt en daarmee wil ik nu naar buiten treden tijdens een openluchttentoonstelling op zondagen 22 en 29 augustus telkens van 14 tot 18 uur op het Von Plothoplein 2 in Ingelmunster. Ik wil er een twintigtal recente werken tentoonstellen in mijn tuin en in mijn atelier. Het gaat stuk voor stuk om bronzen sculpturen telkens met een speciale expressie. De ideeën achter mijn sculpturen variëren van de wereld omhelzen, zorg voor het gezin of de wereld op zijn kop. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier