Kunstenaar Freddy Beernaert (81) exposeert in eigen tuin

Freddy is al meer dan vijftien jaar de grote bezieler en voorzitter van kunstkring Art’ist, vroeger bekend onder de naam de Kanneblomme. © TVA
Redactie KW

Kunstenaar Freddy Beernaert organiseert eind augustus een overzichtstentoonstelling bij hem thuis. Daarin zet hij enkele van z’n mooiste werken centraal. “Er zijn verschillende redenen waarom ik zelf een expo inricht”, vertelt de Gistelse cultuurpersoonlijkheid van 2020.

Freddy groeide op in Oostende – eerst in de wijk Westerkwartier en daarna Hazegras – en woonde in totaal 34 jaar in de badstad. Als draaier-mekanieker was hij bijna veertig jaar lang actief in de scheepvaartsector. Om zijn creativiteitsdrang ten volle kunnen uitoefenen, zocht en vond Freddy in de Gistelse Hoogwegel een woning met riante tuin van tachtig meter diep. Daarin staan verschillende opvallende werken in inox.

“Maar het begon allemaal met keramiek”, steekt de kunstenaar van wal. “Al op school maakte ik mijn eerste werkjes en dat zette iets in gang. Ik deed ook kennis en inspiratie op dankzij boeken die ik uit de bibliotheek ontleende. Ik ging ook graag piepen bij kunstgalerijen.”

Uitgaan in Oostende

“Wat me ook inspireerde, was de uitgaanscultuur in Oostende tijdens de jaren vijftig en zestig. Cafeetjes en kunstkroegen met toffe jazzoptredens, tentoonstellingen en artiesten van allerlei slag hebben me beïnvloed. Een paar bekende gelegenheden waren bijvoorbeeld De Breugel, het Mandje, de Chèvre Folle, enzovoort.”

“Nu, opleidingen waren er toen amper, materialen kon je heel moeilijk verkrijgen. Dankzij mijn job kon ik wel aan bepaalde technieken schaven of materialen vinden. Ik ben dus een honderd procent autodidact.”

“Gaandeweg schakelde ik over naar werken in inox. Heel vaak ging ik bij de ijzermarchand interessante stukken ophalen om er iets moois van te maken. Wat ik precies maak, weet ik niet altijd van tevoren. Soms zie ik enkele mooie onderdelen, leg ik het bij elkaar, stap ik even weg van mijn werkbank – om dan later met een project af te komen.”

“Mijn mooiste werk? Dat vind ik een moeilijke. Op de markt van Gistel staat al vijftien jaar lang het werk ‘De Hoveling’. Het gevoel dat iedereen het kunststuk ziet, passeert en kan bewonderen op het openbaar domein, schenkt een ongelooflijke gevoelswaarde – daar kan geen geldbedrag tegenop.”

Freddy is al meer dan vijftien jaar de grote bezieler en voorzitter van kunstkring Art’ist, vroeger bekend onder de naam de Kanneblomme. Hij wil met de vereniging verschillende disciplines samenbrengen, van schilderkunst, grafiek en keramiek tot beeldhouwen en fotografie. In 2020 werd hij ook verkozen tot ‘Persoonlijkheid van het jaar’ tijdens de Gistelse cultuurprijzen. Nu werkt hij bijvoorbeeld ook mee aan het project ‘Kunst in ‘t Steedje’ – een werk van hem staat in de etalage van Juwelier Casselman in de Stationsstraat 12 –, maar straks pakt hij uit met een eigen expo in z’n tuin.

Al 52 jaar bezig

“Verschillende factoren zetten me ertoe aan om een soort van overzichtstentoonstelling te organiseren”, legt Freddy uit. “Er is niet alleen de leeftijd – in september word ik 82 jaar -, maar ik heb ook zoveel werken op zolder liggen en in de tuin staan. Daar zijn veel tijd en moeite in gekropen, en je wil er tenslotte iéts mee doen. Mijn dochter maande me ook aan om een tentoonstelling te organiseren. Tweeënvijftig jaar ben ik al actief… Da’s niet niks, hé.”

De gratis tentoonstelling van Freddy Beernaert in de Hoogwegel 48 loopt van zaterdag 28 en zondag 29 augustus tot en met zaterdag 4 en zondag 5 september. In het weekend kan je een bezoek brengen tussen 10 en 12, en van 14 tot 18 uur. Op weekdagen kan je er ‘s middags terecht. Meer info: 059 27 66 38.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier