Kunst zoekt muur

Anne De Man-Baert, Siel Verhanneman en schepen Axel Ronse. © (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Donderdag nam Kunst in Huis zijn intrek op het Buda-eiland in Kortrijk. Het is na Leuven, Gent, Antwerpen en Brussel het vijfde filiaal in Vlaanderen. In Kortrijk wordt het gerund door schrijfster-dichteres Siel Verhanneman.

Kunst in Huis is even geniaal als eenvoudig. Het werkt zoals een Spotify-abonnement, maar dan voor kunstliefhebbers. “Voor 12 euro per maand kan je een uniek kunstwerk huren. Je kan kiezen uit 5.000 kunstwerken en je steunt 370 kunstenaars aan het begin van een veelbelovende carrière. Wij geloven heel erg in het concept en het groeiend aantal leden toont dat onze filosofie ook bij andere mensen aanslaat. Onze ambitie? Zoveel mogelijk kunst in de Kortrijkse huiskamers en kantoren introduceren”, duidt Anne De Man-Baert, directeur Kunst in Huis. “Het is een ideale locatie in het hart van Kortrijk en het in hart van het kunsteneiland Buda.”

Kunst in Huis opende haar vijfde filiaal op de gelijkvloerse verdieping van Budascoop aan de Kapucijnenstraat. Siel Veranneman (31) is filiaalhouder. Zij genoot Humane Wetenschappen en daarna Sociaal-cultureel Werk aan Vives Kortrijk. Siel werkt als educatief medewerkster in de bibliotheek van Kortrijk. Ze is blogster, doet aan yoga en klassiek ballet en houdt van ‘post’ schrijven. Siel heeft een roman en poëziebundels op haar naam. Haar derde bundel komt uit in januari 2022. “Ik hou van woorden en schrijven maar evenzeer van kunst. Het verbindt de mensen en kan iedereen inspireren. Kunst in Huis heeft een uitgebreide en steeds aangroeiende collectie”, aldus Siel.

Bij Kunst in Huis staan kunst, kunstliefhebbers en opkomende kunstenaars van eigen bodem centraal. “Het doel van Kunst in Huis? Zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke manier kennis laten maken met kunst. Dit is een unieke laagdrempelige manier om met beeldende kunst in contact te komen. Kunst in Huis biedt een platform aan jong opkomend talent en ook die schakel kan niet ontbreken in het Kortrijkse kunstenlandschap. Het is ook een mooie locatie die we vonden in onze zoektocht naar extra tentoonstellingsruimte ”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.