Kunst op unieke locatie in Meulebeke

Schalckske, Boudewijn en Benny. (foto Luc)
Redactie KW

Wie het kunstpad bewandelt, staat soms voor verrassende ontmoetingen en uitdagingen. Neem nu Boudewijn Windels, Eddy Maerschalck en Benny Van Iseghem. Kunst en arbeid brengen hen straks samen op een unieke locatie. In Hostensmolen in Ruiselede stellen ze eind augustus vier dagen lang hun artistiek werk tentoon.

Boudewijn Windels kwam op vrij late leeftijd in de ban van klei en van het kunstgebeuren. “Ik werkte als lasser bij de spoorwegen”, vertelt Boudewijn.

“Het was er hard labeur. In klei vond ik een materie die ‘handelbaar’ was. Ik volgde negen jaar een academische opleiding in Tielt. Ik hield ervan om koppen op een andere manier (misschien misvormd) te creëren. Daarna ben ik overgestapt naar de beeldhouwkunst. Het vervaardigen van beelden in metaaldraad werd een nieuwe uitdaging die evolueerde tot de meest essentiële vorm van een kromme, krullende, kronkelende lijn. Beschenen door een lamp krijg je dan prachtige schaduwtekeningen.”

Raamschilderingen

Schalckske, zo luidt de artiestennaam van Eddy Maerschalck, werkte eveneens bij de Belgische Spoorwegen als bruggenbouwer. Hij woonde een decennium lang in Meulebeke en speelde zelf actief voetbal bij de KFCM familie.

“Het tekenen en schilderen zat al van op heel jonge leeftijd in mijn vingers”, aldus Eddy. “De voorbije 20 jaar hield ik me vooral bezig met het plaatsen van raamschilderingen op vitrines en uitstalramen. Ondertussen leerde ik ook het canvas kennen en accentueer ik mijn schilderijen met behulp van graffiti, boomschors en andere materialen. Vooral gezichten en in het bijzonder de ogen fascineren me.”

Benny Van Iseghem trok op 19-jarige leeftijd naar de Stedelijke Leergangen in Izegem om zich te verdiepen in het tekenen en schilderen. “Ik ben schrijnwerker van opleiding en dit bracht me ertoe om een houtsnijwerkopleiding van drie jaar te volgen in Brugge. Vijf jaar geleden heb ik dan de artistieke draad terug opgepikt en volgde ik de cursus beeldhouwen aan de Tieltse academie. Deze nieuwe passie verplicht me om eerst een mal te maken om dan vervolgens het beeld in polyester te creëren”, besluit Benny.

Praktisch

Kunst in de Molen is te bewonderen in Hostensmolen, Kruiswegestraat in Ruiselede op woensdag 25 augustus van 14 tot 20 uur, op vrijdag 27 augustus van 18 tot 22 uur, zaterdag 28 en zondag 29 augustus telkens van 10 tot 19 uur. De toegang is gratis. Mondmasker verplicht, afstand houden eveneens.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier