Kunst-Klasse is eenmalig Cultuurcafé met Kurt Defrancq in Houtave: “Dit is een heel bijzondere locatie”

Kurt Defrancq brengt op zondag 10 oktober zijn nieuwe monoloog ‘De binnenzak van de ziel’. (gf) © Kurt Defrancq
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Een spontaan bezoekje van Kurt Defrancq aan de bekende kunstgalerie Kunst-Klasse kreeg voor Jenny Verplanke en Wim Engels een verrassend vervolg: op zondag 10 oktober komt de acteur/theatermaker er zijn monoloog ‘De binnenzak van de ziel’ opvoeren.

“Toen Kurt hier afgelopen zomer een kijkje kwam nemen, had Jenny hem met zijn mondmasker op niet meteen herkend. Hij vertelde haar wat voor een inspirerende plek hij het vond en vroeg of we soms optredens of zo organiseerden in onze galerij. Dat is ook zo: er heeft wel eens een muziekoptreden plaatsgevonden en er werd occasioneel al eens een dichtbundel voorgesteld”, vertelt Wim Engels.

Toen Defrancq zijn mondmasker afdeed, viel Jenny haar frank. “Toen herkende ze hem natuurlijk meteen”, glimlacht Wim. “Kurt was hier trouwens al eerder over de vloer geweest: tijdens de opnames van De Kavijaks deed onze kunstgalerij dienst als grimelocatie.”

Vluchtelingen

Voor zijn nieuwste vertelling kaart Defrancq de vluchtelingencrisis aan, een thematiek die Wim en Jenny toevallig ook na aan het hart ligt. “Toen hij ons vertelde waarover zijn monoloog ging, waren we meteen heel enthousiast gezien ons werk met vluchtelingen en mijn betrokkenheid als voogd voor niet-begeleide minderjarigen. We kijken er enorm naar uit om Kurt hier te ontvangen en we hopen natuurlijk ook op een mooie opkomst. Nu we opnieuw wat meer vrijheden hebben, moeten we cultuur alle kansen geven. Corona maakte ons tenslotte cultuurarm. Tijd om ons eens cultureel goed te laten verwennen”, klinkt het.

Ook Defrancq zelf zegt al uit te kijken naar de voorstelling in Kunst-Klasse, wat eigenlijk een voormalige dorpsschool is. “Een heel bijzondere locatie waar mijn monoloog goed tot zijn recht zal komen. Het was een zondagse fietstocht die me er toevallig halt deed houden, op een plek waar er voor mij veel mooie herinneringen opborrelen”, klinkt het.

(WK)

Kunst-Klasse, gelegen in de Kerkhofstraat 23, opent zondag 10 oktober al om 17.30 uur de deuren voor het Cultuurcafé met Kurt Defrancq. Om 18 uur steekt hij er vervolgens van wal met zijn monoloog De binnenzak van de ziel. Kaarten in voorverkoop kosten 5 euro en zijn te bestellen via cultuur@zuienkerke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier