Kunst en decoratie aan de oever van de Damse Vaart

Michèle Geerebaert.©Davy Coghe Davy Coghe
Michèle Geerebaert.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Architecte en decorateur Michèle Geerebaert startte in de Speystraat, aan de oever van de Damse Vaart, met Gallery Damme Blanche. “Zie het gerust als een fijne verzameling kunst, meubelen en decoratieve stukken”, zegt Michèle. “Het is niet alleen mijn galerij maar ook mijn woonplaats, dus de persoonlijke toets is heel sterk aanwezig.”

De in Gent geboren en later verder in Eeklo getogen architecte Michèle Geerebaert (59) koos een bijzonder fijn en zelfs schilderachtig plekje in Damme uit om te werken en wonen. Michèle vond haar kleine maar fijne stek vlakbij de Damse Vaart Zuid; met de wit geschilderde molen als stille en trouwe overbuur.

“Wonen en werken in Damme heeft me altijd aangesproken. Toen ik dan ook de kans kreeg om dit huisje te kopen, heb ik niet al getwijfeld”, zegt Michèle. “Eigenlijk is enkel het eerste gedeelte de galerij en winkel, maar mensen die echt interesse hebben, laat ik verder lopen naar de woonkamer met keuken en eventueel zelfs ook tot op de verdieping. Niet alles, maar toch heel veel van wat je hier ziet, is te koop.”

Architectuur

Michèle komt uit een familie waar schoonheid en creativiteit heel erg naar waarde worden geschat. Ze werd geboren in Gent als dochter van Maria Zwaenepoel en Jos Geerebaert, een ontwerper en fabrikant van lederen zitmeubelen die zich later met zijn gezin in Eeklo zou vestigen. Michèle ging architectuur studeren aan Sint-Lucas in Gent maar legde zich in haar werk wel voornamelijk toe op decoratie en binnenhuisinrichting.

“Ik heb in het zitmeubelbedrijf van mijn vader gewerkt waar ik heel veel van hem leerde. Bij Interior St-George op de Zeedijk in Knokke-Heist kreeg ik later ook heel mooie opdrachten”, vertelt Michèle. “Samen met architect Francis Geldof, mijn ex echtgenoot, heb ik gedurende vijfentwintig jaar diverse opdrachten mogen uitvoeren binnen de wijde wereld van architectuur en interieur. Daarbij stond ik dan vooral in voor de stoffen, gordijnen, meubelen en aankleding met kunstwerken. Wat de bedrijfswereld betreft, hebben we ook de inrichting gedaan van een reeks vestigingen van reisoperator Neckermann en chocolatier Godiva.”

Michèle, die zelf ook schildert, gaf ook jarenlang creatieve workshops voor kinderen met hun ouders en zelfs grootouders. Daarnaast gaf ze ook nog les vormgeving aan onder meer de Stedelijke Academie in Brugge en later ook bij Moritoen en Vormingplus. “Eigenlijk kan je Damme Blanche zien als een fijne verzameling kunst, meubelen en fijne decoratieve stukken. Een staalkaart van wat ik kan bieden om zo eventueel bij de mensen thuis de woning te gaan herinrichten”, klinkt het.

Foto’s van dochter

“Ik exposeer hier trouwens ook het werk van mijn dochter, de fotografe Laura Geldof. Je zult zien dat het hier nogal eclectisch is ingericht. Ik hou niet van een al te strakke, eenvormige inrichting. Naast de galerij heb ik hier nog andere plannen. Zo wil ik op termijn, als de coronacrisis achter de rug is, kleine groepjes ontvangen voor diverse creatieve workshops en voor lezingen of lessen over de kunstgeschiedenis; nog zo’n stokpaardje van mij”. (PDV)

Gallery Damme Blanche – Speystraat 43 in Damme. Meer info: gsm 0497 93 70 50 of m.geerebaert@hotmail.com – instagram@dammeblanchegallery

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.