https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kris Vanthournout exposeert in Galerie Blomme

Vlakken en kleurige belijning, het handelsmerk van Kuno oftewel Kris Vanthournout. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Nadat Kris Vanthournout enkele jaren geleden de deuren van parfumzaak Vancora achter zich dicht trok, is hij niet blijven stilzitten. Eind september toont hij met zijn allereerste tentoonstelling in Galerie Blomme hoe hij in zijn atelier de creativiteit de vrije loop liet.

“Ik ben altijd wel creatief bezig geweest”, vertelt de nu 57-jarige Kris Vanthournout. “Maar op een gegeven moment slorpte de winkel in de Wallenstraat zoveel tijd op dat het noodgedwongen wat stil werd in mijn atelier. Tot ‘s avonds laat was ik bezig met onze parfumzaak en schoonheidssalon Vancora. Na de winkeluren waren er de facturen, boekhouding en bestellingen. En ik maak nu niet meteen de meest eenvoudige kunstwerken. Ze vergen veel tijd, dus was het kiezen.”

“In 2018 lieten we de zaak over, maar niets doen is niet aan mij besteed. Ik heb me meteen weer op mijn oude liefde gestort. Ons appartement boven de winkel was in geen tijd omgebouwd tot een kunstenaarsatelier. Lang geleden maakte ik vaak kunstige kijkkasten waarin er altijd wel een spoor van een fles parfum te zien was. Maar bovenal vielen mijn kunstwerken toen al op door hun rijke kleuren.”

Epoxyhars

“Wat gebruiken mensen toch vaak grijs en zwart in hun interieur en voor decoratie! Ik hou van kleuren, niet overdreven veel, maar ik zie graag een kleuraccent. Met die kleuren ga ik nu verder en nog steeds onder mijn pseudoniem Kuno.”

“Momenteel maak ik heel abstracte dingen op aluminiumplaten of veiligheidsglas waarop ik in meerdere lagen kleurenvlakken en belijning breng, gescheiden door epoxyhars. Een lastig en tijdrovend procedé, zeker als je dat in het atelier van een amateur wil maken. Ik heb maanden gesukkeld om tot een bevredigend resultaat te komen. Het was een gevecht tegen stof en luchtbubbels die vaak in de harslaag opdoken. Eigenlijk zou ik de epoxy moeten aanbrengen in een luchtdichte omgeving maar dat is niet haalbaar. Dat kan alleen op industrieel vlak. Nu voel ik me eindelijk klaar voor een eerste tentoonstelling. Uiteraard ben ik benieuwd naar de reactie van de bezoekers, maar weet nu al dat ik me er niet echt door zal laten leiden. Ik ben geen beroepskunstenaar en moet niet leven van mijn kunstwerken. Dus heb ik de volledige vrijheid om mijn eigen ding te doen.”

“Na de tentoonstelling moet ik op zoek naar een nieuw atelier. De nieuwe zaakvoerders van Vancora verhuizen de winkel naar twee huizen net naast de huidige zaak in de Wallenstraat en ons pand is verkocht”, besluit Kris. (BC)

Expo van vrijdag 24 september tot en met zondag 3 oktober in Galerie Blomme in de Ooststraat 84. Elke dag open van 10.30 uur tot 18.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten