https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse Academie op grote rollen

De Academie Kortrijk stuntte tijdens de opendeurdag van zaterdag. Leerkrachten Astrid Verplancke en Peter Jan Sioen gingen aan de slag met een pletwals van 2,8 ton. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Leerkrachten toonden tijdens de opendeurdag hun atelier in werking, zowel binnen als buiten, zodat iedereen kon ontdekken welk atelier het best bij hen past. De academie zette voor deze opendeurdag ook de grote middelen in: een pletwals van 2,8 ton.

De 17 studenten van het atelier grafiekkunst, met lesgevers illustratrice Astrid Verplancke en Peter Jan Sioen, die al enkele boeken en een strip uitgaf, kregen namelijk de opdracht om vanuit hun eigen artistieke beeldtaal een houtsnede te maken op groot formaat, zo’n 100 op 120 cm. Deze werden afgedrukt op grote textielvellen.

Spektakel

Het afdrukproces zorgde voor het nodige spektakel want door de grootte van de houtsnedes kon geen normale pers gebruikt worden. Ze moesten een pletwals gebruiken die 2,8 ton weegt. “Ik voel me precies weer student”, lacht Pieter Jan, die bezig is met typografie.

“Het is bijzonder dat we op groot formaat kunnen werken”, duidt Astrid Verplancke, die bezig is met illustraties en tekeningen. “Je weet dat als ik iets in mijn hoofd heb, dat ik dat ook doe”, aldus directeur Petra Flamand. “Dit keer was het hun idee en ik heb volmondig ja gezegd. Het is uitzonderlijk dat we dit kunnen doen, we krijgen niet altijd de kans om zo uit te pakken. De twee leerkrachten vullen elkaar perfect aan in de lessen grafiek. Ze hebben elk een eigen mening maar plegen altijd overleg.”

De gemaakte vlaggen zijn te zien aan de gevel van de academie. “We laten ze een aantal weken wapperen”, zegt de directeur.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.