Kinderen van bekende kunstenaar Paul Doise doen gulle schenking aan Stad Veurne

vlnr René Essel en José Clauw (Culturele Raad), Lisa en Bart Doise, schepen Celine Mouton, burgemeester Peter Roose. (foto MVO)©Myriam Van den Putte
vlnr René Essel en José Clauw (Culturele Raad), Lisa en Bart Doise, schepen Celine Mouton, burgemeester Peter Roose. (foto MVO)©Myriam Van den Putte
Redactie KW

Nog tot na de paasvakantie loopt in de Veurnse bib een tentoonstelling met kunstwerken van wijlen Paul Doise. Zijn kinderen schonken aan Stad Veurne drie van zijn werken: de Veurnse boetprocessie, het landelijke Avekapelle en een fijne potloodtekening van mens en dier.

“Onze stad heeft al veel mensen aangetrokken die hier hun inspiratiebron vonden voor hun creativiteit”, zegt José Clauw, voorzitter van de Culturele Raad. “Een van hen was ongetwijfeld wijlen Paul Doise. Hij werd geboren in Westvleteren in 1942 als 6de kind in het kroostrijke gezin van dorpsonderwijzer Jozef Doise en Johanna Quaghebeur. Westvleteren lag en ligt de familie Doise na aan het hart. ‘Westvleteren in de rust van een beek en een abdij’, het lijvige boek waaraan enkele Doises hebben meegewerkt, is daar het bewijs van.”

“Net als zijn vader, grootvader en overgrootvader, koos Paul voor het beroep van onderwijzer. Het grootste gedeelte van zijn carrière heeft hij gepresteerd als leerkracht bijzonder onderwijs in ’t Brugje in Veurne. En wie bij meester Paul in de klas heeft gezeten, herinnert zich nog levendig de lessen waarin je je creatief kon uiten met tekenen, boetseren of collages maken”, gaat José verder.

Verwoed wandelaar

Pol exposeerde slechts een keer zijn werken, in de kantoren van de toenmalige ASLK in 1976. “Toen heb ik hem leren kennen, en als 19-jarige kocht ik zelfs een werkje van hem”, zegt José Clauw. “Eind jaren ’80 kocht hij met zijn echtgenote en een vriend de oude dorpsschool van Avekapelle. Zij renoveerden dit pand tot De Reygaerd, het restaurant dat nog bestaat. Pol was ook een verwoed wandelaar, een passie die hij deelde met zijn broers. Getuige daarvan is het boek ‘In de ban van Compostela – Familie Doise op de Camino van 1991 tot 2014’ en ‘Va Spreekt’, de aangrijpende brief die hij twee dagen voor zijn overlijden aan zijn broers schreef.

Pol overleed in 2015 in Avekapelle. “In augustus 2020 organiseerden zijn kinderen een overzichtsexpo van zijn werken in het kerkje van Oeren. Dat lokte heel wat kijklustigen naar het landelijke dorp en riep herinneringen op bij menig kunstliefhebber die Paul nog heeft gekend. Daar kwam ik in gesprek met Pauls zoon Bart en dat leidde tot de schenking van drie werken aan Stad Veurne. Die worden nu in de bib tentoongesteld, gekoppeld aan een expo over Paul Doises leven en werk.”

Kist timmeren

Zoon Bart Doise vertelt: “Mijn vader had een goede band met Veurne. Bij de verkoop van het ouderlijke huis ontdekten we nog veel schilderijen waarvan we zelfs het bestaan niet kenden. Wij waren ook nog erg jong in zijn actieve periode. Ik herinner mij zijn oven met houtsnippers voor zijn keramiekwerk, die soms dagen bleef branden… Mijn vader had ook een eigen stijl, die aanleunt bij het expressionisme: zijn emoties gaf hij weer via kleurrijke werken of met donkere houtskooltinten. Hij gebruikte scherpe lijnen met inkt of zachte vegen met pastelkrijt. Thema’s zijn het platteland, natuur, het gezin, de vrouw en kinderen. Tot op het einde van zijn leven wilde mijn vader de regie in handen houden. Zo wilde hij dat wij de kist voor zijn begrafenis in elkaar timmerden in olm, zijn geliefkoosde houtsoort.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.