Keramiste Rita Van Colen haalt inspiratie uit mythologie: “Stenen blijven fascineren”

© CLY
© CLY
Redactie KW

Voor keramiste Rita Van Colen (74) betekent de coronacrisis geen hinderpaal. Integendeel, in haar pottenbakkersatelier bruist ze van de vitaliteit. Toen ze met pensioen ging, was van het beruchte zwarte gat geen sprake. Momenteel werkt ze volop aan een vuurcirkel.

Rita Van Colen kwam voor de eerste keer als keramiste in de belangstelling toen zij vorig jaar in november uitpakte met een primitieve steencirkel op de gemeentelijke begraafplaats in de Kalbergstraat. De steencirkel verwees naar het prehistorisch bouwwerk Stonehedge en genoot van een enorme belangstelling van de bezoekers die zich meteen ook afvroegen wie het bouwsel daar had neergezet.

Familiezorg

Wie dacht dat de maker van de voorhistorische steencirkel een beroepskunstenaar was heeft het bij het verkeerde eind. De 74-jarige Rita Van Colen uit de Dentergemstraat werkte in de zorg. Ze was onder meer actief in de verpleging, als kinderverzorgster en uiteindelijk als gezinshulp. Ze ging met pensioen op 62-jarige leeftijd. Rita is de moeder van 2 kinderen en de oma van 5 kleinkinderen.

“Eigenlijk was ik met het einde van mijn actieve loopbaan in het zicht op zoek naar een leuke hobby. Het was mijn broer Geert die een opleiding volgde als lesgever in het VTI Deinze in de houtafdeling. Hij volgde lessen aan de kunstacademie in Kortrijk en hij raadde mij aan om ergens met een opleiding te beginnen. Ik vond zijn voorstel helemaal niet slecht en ik zocht meteen contact met de kunstacademie van Tielt waar ik kon starten bij de beeldhouwers. Ik koos meteen voor de grondstof klei omdat ik kleibewerking binnen mijn mogelijkheden zag. Mijn opleiding aan de academie duurde 9 jaar maar ik maakte al vlug de overstap naar keramiek waar ik intussen al zeven jaar mee bezig ben. Het is een heel intensieve hobby geworden waar ik dagelijks mee bezig ben vooral in mijn eigen atelier waar er intussen een handige bakoven geïnstalleerd staat.”

Inspiratie

Voor haar vormen de natuur en de prehistorie een onuitputtelijke bron van inspiratie. “Bergen, bomen en voorhistorische bouwsels blijven mijn aandacht trekken. In de academie wordt vaak gewerkt volgens opgelegde thema’s maar ik geef de voorkeur aan het werken rond stenen. Stenen openbreken en de binnenkant daarvan bekijken blijft me fascineren. Geregeld op reis gaan zorgt ook voor nieuwe ideeën. Ook het bezoek aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren was voor mij een bron van inspiratie net als het bezoek aan grotten waarin de natuur prachtige kunstwerken heeft getoverd. De steencirkel die ik bouwde in 2019 op het kerkhof was voor mij iets bijzonders en een bewijs dat er in de kunst doorheen alle tijden veel met stenen gewerkt werd, hoe primitief ook. Zachte klei is nu mijn favoriete grondstof omdat die gemakkelijk te bewerken valt.”

Vuurcirkel

Intussen is Rita in haar atelier druk bezig met een nieuw experiment. “Nu ik het werken met klei goed onder de knie heb, wil ik een volgende stap zetten: het kleuren van mijn creaties. Aan de academie leer ik nu werken met glazuur en glazuurverf. Deze kleurexploratie is nodig voor het uitwerken van mijn nieuw thema rond vuur. Ik ben namelijk van plan om een vuurcirkel te ontwerpen. De inspiratie voor een vuurcirkel vond ik in de mythologie. Ook de antieke geschiedenis is voor mij een bron van inspiratie. Momenteel ben ik in mijn atelier een vuurcirkel aan het maken. Het is een immens werk dat ik wil klaar hebben voor deze zomer. De kans is groot dat ik deelneem aan ‘Kunstzomer in de Leiestreek’ en tegen dat tijdstip hoop ik klaar te zijn met mijn nieuwste creatie.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier