Karl Vandewoestijne toont de bittere coronarealiteit van de horeca

Karl Vandewoestijne is de eerste kunstenaar die exposeert in OC AppLauws.© CL
Karl Vandewoestijne is de eerste kunstenaar die exposeert in OC AppLauws.© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Met zijn fotoreeks ‘Achter gesloten deuren’, een reeks over de genadeloos hard getroffen horeca, gooide Lauwenaar Karl Vandewoestijne al hoge ogen. De beelden van lege koelkasten en afgekoppelde tapinstallaties lieten iedereen kennismaken met de bittere coronarealiteit van de horecaondernemers. 20 van de knapste prenten krijgen nu, tijdelijk, een plaats in het nieuwe OC AppLauws, als eerste expositie die er wordt georganiseerd.

Een kat als enige klant in het café of lege stoelen die doelloos voor de gevel staan? Het zijn beelden die deel uitmaken van de horecatoer die Karl erop heeft zitten. “In totaal lieten een 20-tal cafés weten dat ze wilden deelnemen aan het fotoproject, een kleine 10-tal gaf geen gehoor.”

Met zijn fototoestel in de aanslag bracht de Lauwenaar de dagelijkse strijd van cafébazen en -bazinnen in beeld. “Het maakte deel uit van een nationaal project waarin ik mijn eigen thuisstad voor mijn rekening nam. Ik was dan ook blij te horen dat de beelden hun weg naar een echte tentoonstelling konden vinden.”

Horeca steunen

De fotograaf ging verder dan alleen maar het maken van krachtige beelden. “Via RouteYou hebben we een wandelparcours uitgestippeld langsheen alle deelnemende cafés ”, pikt hij in. “Op die manier worden niet alleen alle beelden daadwerkelijk tot leven gebracht, heel wat van die zaken hebben zich ook noodgedwongen toegelegd op takeaway. De ideale manier dus om de horeca te steunen, terwijl je blijft bewegen in open lucht.”

Voor Jan Verbrugge, centrumleider van OC AppLauws, was het een duidelijke zaak. “ De fotoreeks van Karl is nog steeds brandend actueel ”, klinkt het. “Door 20 foto’s hier een prominente plaats te geven, aangevuld met de rest van zijn werk die op een scherm zal verschijnen, willen we de bezoekers kennis laten maken met niet enkel knappe prenten.”

Gratis te bezoeken op reservatie

“Ook de realiteit is bijna te proeven in iedere foto die we hebben opgehangen. Ik belde Karl op met de vraag of hij hier als allereerste kunstenaar een expo wilde organiseren en hij stemde meteen in.

“Wie de expositie wil komen bezoeken, kan dat, geheel gratis, maar moet zich wel inschrijven op de site van het OC Applauws. We kunnen maximaal 5 bubbels tegelijk binnen laten zodat het bezoek voor iedereen volledig coronaveilig kan verlopen.”

De tentoonstelling loopt van woensdag tot en met zaterdag. Een plekje reserveren, kan via de website van het cultuurcentrum op www.ccdesteiger.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier