Kapel Milanen centraal op Open Monumentendag

De Kapel Milanen is zondag een blikvanger op Open Monumentendag. © GJZ
Redactie KW

Op zondag 12 september zet Vlaanderen opnieuw de deuren open van bekend en minder bekend onroerend erfgoed. Precies 200 jaar geleden werd Jean Baptiste Bethune geboren (1821-1894). Enkele van zijn realisaties krijgen dan ook bijzondere aandacht. In Zwevegem gaat het over de Milanenkapel in de Bellegemstraat.

Als protagonist van de neogotische beweging in België was Bethune een veelzijdig (interieur-)architect en ontwerper. Bovendien was hij ook sterk maatschappelijk geëngageerd en lag hij aan de basis van de oprichting van de Sint-Lucasscholen.

De Milanenkapel uit 1846-1847 vormt de eerste, sterk Engels beïnvloede architectuurrealisatie van Jean-Baptiste Bethune. De kapel heeft dan ook een cruciale betekenis voor de neogotiek in Vlaanderen.

uiting van devotie

De familie Bethune erfde in 1840 de gronden van de voormalige heerlijkheid van Zwevegem. Te midden deze gronden lag de oude, vervallen Milanenkapel. Voor de traditioneel katholieke familie Bethune was het herstel, het herbouwen en het inrichten van de kapel een uiting van religiositeit en devotie tot Maria. In 1846-1847 liet Felix Bethune de kapel volledig herbouwen naar de plannen van zijn zoon Jean-Baptiste. De jonge Bethune stond niet alleen in voor de architectuur, maar ook voor de interieurinrichting.

Naast de kapel is ook de Priesterage in de Deerlijkstraat te bezoeken. Bewoner Frans Debonne zet trouwens morgen, zaterdag, ook al de deuren open. Hij zal er u graag de nodige uitleg verschaffen. (GVH)