Johan Tahon leidt koning Filip rond op Universus-tentoonstelling

© (Foto BELGA)
Redactie KW

De overzichtstentoonstelling Universus van beeldhouwer Johan Tahon heeft ook koninklijke belangstelling gewekt. Koning Filip liet zich vandaag in het stadsmuseum MOU in Oudenaarde rondleiden door de ereburger van Menen.

De tentoonstelling Universus omvat een ruime selectie van sculpturen, die Tahon maakte tussen 1999 en 2021. Ook de privéverzameling van de kunstenaar is te bezichtigen. Na afloop van het koninklijk bezoek reageert Johan Tahon opgetogen. “Het was een aangename en een warme ontmoeting, de koning was heel open. Hij was hier ongeveer een uur. Ik leidde hem rond in de verschillende zalen en gaf uitleg bij mijn werken. Vooral hoe de sculpturen technisch gemaakt worden, boeide hem erg. Ik was verwonderd dat hij zoveel weet over kunst. We hadden het over Rodin en Reindert Maria Rilke. Hij vertelde dat hij zelf schilderde, ‘maar jij bent een échte kunstenaar’ voegde hij eraan toe.”

Paus

© (Foto BELGA)

Johan Tahon ontmoette de koning al twee keer eerder. “Maar dit is van een totaal andere orde. Het is een grote eer voor mij dat de koning speciaal naar hier kwam voor mijn tentoonstelling. Dit was geen onderdeel van een stadsbezoek of zo. Tijdens de duur van deze expo mocht ik al de paus ontmoeten en nu dus de koning.”

Intussen overtreft de belangstelling voor de Universus-expo alle verwachtingen. “Nu al kwamen er meer dan 10.000 bezoekers op af. De expo wordt daarom verlengd tot 7 november. Ik denk dat het koninklijk bezoek voor een hernieuwde belangstelling zal zorgen.” (CB)

© (Foto BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier