Internationale Dag van de Mensenrechten in de kijker

©LUDO-OSTIJN (Foto LO)
©LUDO-OSTIJN (Foto LO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Stad Harelbeke zette in samenwerking met de ‘Weireldraad’, de Internationale Dag van de Mensenrechten in de kijker met een pakkende muurschildering op jeugdcentrum TSAS. De schildering is van street art kunstenaar David Duits.

De Weireldraad is de adviesraad waarin geïnteresseerde en geëngageerde burgers zich buigen over internationale solidariteit en samenleven in diversiteit. “Zij vertrekken daarbij, net zoals het stadsbestuur, vanuit de SDGs, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Die kunnen worden gezien als een praktische uitvoering van de rechten van de mens. ‘To leave no one behind’, is de baseline van de SDGs. Of zoals het stadsbestuur van Harelbeke het heeft vertaald: ‘Iedereen mee!’. Harelbeke wil een warme zorgzame stad zijn voor zijn inwoners, maar sluit daarbij de ogen niet voor mensen, kinderen die op andere plaatsen in de wereld in ellendige omstandigheden moeten zien te overleven”, zegt schepen van Welzijn Lynn Callewaert. Het beeld van David Duits past in het citymarketingthema ‘Oarelbeke in vier en vlam’, waarbij de stad inzet op een warme, solidaire stad. Oarelbeke staat ‘in vier en vlam’ voor elke mens”, aldus schepen van Toerisme en Evenementen Dominique Windels.

De muurschildering wordt een onderdeel van de ‘street art’-wandelingen en -fietstocht die inwoners en bezoekers binnenkort doorheen de stad zullen kunnen maken. Na afronding van de ‘Tour Elentrik’ worden die routes gepromoot voor het grote publiek. Leuk detail: de dochter van David Duits model stond voor het kindje en om de cirkel rond te maken, prijkt de tekening in de straat waar David werd geboren. Schepen van jeugd David Vandekerckhove: “Het is zo oud als de straat, maar de jeugd is onze toekomst. Als we onze kinderen geen veilige en stabiele start kunnen geven, missen we een kans voor de toekomst. Geen dienst die dat zo goed begrijpt als de jeugddienst en dus geen plek zo geschikt als de zijmuur van TSAS.” De betrokken schepenen legden de laatste hand aan het werk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.