Internationaal kunstproject Paradise Kortrijk 2021 start zaterdag

Axel Ronse, Patrick Ronse en Hilde Teerlinck.© Stad Kortrijk
Axel Ronse, Patrick Ronse en Hilde Teerlinck.© Stad Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 26 juni start de tweede triënnale van Kortrijk: Paradise Kortrijk 2021. Het is de opvolger van het interactieve kunstenparcours Play Kortrijk 2018 dat 175.000 bezoekers lokte. Paradise 2021 verzamelt 32 kunstenaars en 44 kunstwerken en installaties op 22 verrassende locaties. De stad mikt op 200.000 bezoekers. De stad had 1,4 miljoen euro veil voor het project.

Paradise Kortrijk 2021 trekt de lijn door van Play 2018. “Toen stelden we aan de kunstenaars de vraag ‘Hoe zou een betere wereld eruitzien? Nu stelden we de vraag ‘Hoe creëren wij die betere wereld? Er zijn daar legio antwoorden op: we hebben allemaal wel een idee wat het paradijs voor ons zou betekenen. Sommigen zien het als een zorgeloos leven leiden, je dromen achterna kunnen gaan. Anderen zien het als de hemelpoort, het betreden van de Tuin van Eden, een plaats van ultiem geluk”, duiden curatoren Hilde Teerlinck en Patrick Ronse. “

Verrassende werken

Het voorbije coronajaar viel de wereld stil en was er tijd genoeg voor lange gesprekken met de kunstenaars over hoe zij het paradijs zien.” De kunstenaars kregen ook de opdracht om interactieve werken te maken en dat levert een aantal verrassende installaties op. “We verwachten veel van het kunstenparcours. We mikken op 200.000 toeschouwers en daar zullen ook de horeca en de lokale handelaars mee van profiteren”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Een muur vol getekende regenbogen.© Stad Kortrijk
Een muur vol getekende regenbogen.© Stad Kortrijk

In het Begijnhofpark staat een muur vol getekende regenbogen. Het is het 40 meter lange kunstwerk ‘Your age and my age and the age of The Rainbow’ van de Zwitserse Ugo Rondinone (57), die leeft en werkt in New York en Zürich. “Ik zie het als een poëtisch project vol gevoel en hoop”, zegt Ugo. 900 kinderen van 17 organisaties en scholen uit de omgeving van Kortrijk schilderden een regenboog. “Ik heb die mooie tekeningen en schilderijtjes allemaal integraal en zonder selectiecriteria gebruikt.”

Zo ontstond het grootste regenboogschilderij ooit. “Daarmee tracht ik het geloof in de magie van het moment en de menselijke essentie van hedendaagse kunst te herstellen.”

Jaro Varga leeft en werkt in Praag.© Stad Kortrijk
Jaro Varga leeft en werkt in Praag.© Stad Kortrijk

In BK6, het voormalige Broelmuseum, is een speciale bibliotheek te zien: het werk van Jaro Varga (37). Hij is geboren in Slovakije en leeft en werkt in Praag. “Ik nodig de bezoekers uit om de titel van een bestaand of fictief boek of een verzuchting of wens neer te pennen in mijn bibliotheek zonder boeken (lacht). Ik ben meer geïnteresseerd in de namen, ruggen en covers dan in wat er in de boeken te lezen staat”, vertelt Jaro. Hij printte zijn reusachtige boekenverzameling in verschillende afmetingen en diktes en met blanke covers op rollen behangpapier.

Ik reken op het publiek om de covers met gekleurde stiften van klinkende titels te voorzien

“Ik reken op het publiek om de covers met gekleurde stiften van klinkende titels te voorzien. Ik hoop dat de mensen het leuk vinden en het hun kijk op bibliotheken, kennis en boeken verruimt. Wat betekent de productie van kennis vandaag en hoe kunnen we deze informatie filteren?”

Jaro zelf vulde als eerste een titel in: ‘Le Numero Babette’. “Het is een verhaal van slechts een pagina groot dat ik ooit ontdekte. Het gaat over een Franse travestie in de jaren 20 in Parijs.” De voorbije jaren kwamen er honderden bestaande en niet-bestaande titels bij, allemaal boeken die nog geschreven moeten worden.

Kunstrotonde op de Grote Markt.©JVGK
Kunstrotonde op de Grote Markt.©JVGK

Op de Grote Markt is het werk ‘Happy Together’ te zien van de Zuid-Koreaanse Choi Jeong-Hwa (60). Choi maakt buitensculpturen van consumentengoederen. “Het zijn voorwerpen uit het stedelijke leven met soms een merkwaardige vorm die je nooit in de natuur tegenkomt. In dit geval zijn het plastiek kattenbakken en huisdierbedden”, vertelt Choi die voor zijn creatie samenwerkte met het Belgische familiebedrijf Moderna.

Met hun slogan ‘Creating smart plastics for happy pets’ zijn ze een mooie match. Het monument zal na Paradise Kortrijk 2021 door het bedrijf volledig gerecycleerd en omgetoverd worden tot nieuwe, elegante benodigdheden voor huisdieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier