Inkomhal stadhuis Kortrijk is een kunstwerk rijker

De inkomhal van het stadhuis van Kortrijk is een kunstwerk rijker. © foto GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In de inkomhal van het stadhuis hangt een groepsfoto die in maart dit jaar gemaakt is op het Fotofestival Track & Trace. Op de foto aan de Leieboorden staan zestig lokale fotografen die meewerkten aan het participatief project.

Daarvoor werd in Broeltoren Noord een Camera Obscura geïnstalleerd door fotografen Danny Veys en Lieven Lefere, die deelnamen aan het project Track & Trace. “Een Camera Obscura, de oervorm van de fotografie, is een natuurkundig optisch fenomeen.”

“Het licht valt doorheen een kleine opening in het raam binnen in een volledig donkere ruimte waardoor een omgekeerde projectie van datgene wat zich buiten deze donkere ruimte afspeelt op een wand wordt geprojecteerd. Als die wand bestaat uit lichtgevoelig fotopapier dan ontstaat een afdruk op dit papier tijdens de duur van lichtinval. Op die manier gebruik je de ruimte als camera”, duiden beide fotografen.

Het beeld werd symbolisch gespoeld in De Leie.
Het beeld werd symbolisch gespoeld in De Leie. © foto TV

Een reusachtig vel fotopapier werd gedurende twintig minuten belicht door deze primitieve camera. Daarna werd er ter plaatse ontwikkeld en gefixeerd waarna het beeld symbolisch werd gespoeld in de Leie. Op de foto staan zestig lokale fotografen die meewerkten aan het fotofestival en toevallige passanten, bezoekers en bewoners van de stad. De foto werd toen tijdens het festival getoond in de Broeltoren Noord.

Schepen van Cultuur Axel Ronse is zeer tevreden met het resultaat.
Schepen van Cultuur Axel Ronse is zeer tevreden met het resultaat. © foto GF

De foto hangt nu in de inkomhal van het stadhuis. Door de specifieke techniek van de camera obscura is het beeld in spiegelbeeld en in negatieve vorm.

“De magnifieke groepsfoto van Track & Trace kan in de ingang van het stadhuis nog steeds elke bezoeker bekoren. Dit brengt cultuur, geschiedenis, stadsvernieuwing en het verenigingsleven samen in een vier meter lange ode aan de stad en de fotografie. Het beeld benadrukt de impact van deze lokale fotografen en Kortrijkse sociale verenigingen op het festival”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Criteria voldaan

“De integratie van het werk past binnen de visie van de stad op kunst in de publieke ruimte en semipublieke ruimte. Deze foto, gerealiseerd voor fotografen Lieven Lefere en Danny Veys, voldeed aan alle criteria voor een permanente plek in de stad: de kwaliteit van het werk is hoog, het thema is actueel en de gekozen plek matcht bijzonder goed met de inhoud van het werk”, besluit de schepen.

(PVH/ foto’s GF – TV)

Track & Trace (voorjaar 2021) kende een ongezien succes in Kortrijk met ongeveer 38.000 bezoeken aan verschillende expo’s in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.