Ingrid uit Koksijde maakt compositie met drijfhout voor Cabin Art: “Allereerste zelfportret ooit”

Kunstenares Ingrid Sepelie. (foto MVO)
Kunstenares Ingrid Sepelie. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voor de dertiende editie van de openluchttentoonstelling Cabin Art liet Koksijde zich inspireren door het kunstwerk Driftwood Line van Richard Long en het thema ‘souvenir’. Het kunstwerk van Ingrid Sepelie (60) uit Koksijde zal een van de 47 cabines op het strand van Sint-Idesbald kleur geven.

Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur, licht toe: “Richard Long is dé pionier van de Land Art. Zijn kunstwerk Driftwood Line is een reactie op de natuurlijke omgeving en bestaat uit verschillende stukken drijfhout die hij als aandenken meenam van op het strand. Het was de bedoeling dat de deelnemende kunstenaars zich lieten inspireren door het landschap, het klimaat, een lange wandeling en dat ze ook keken naar het werk van andere kunstenaars uit de ‘landschapskunst’ zoals Robert Smithson, Richard Shilling of Christo. Met Cabin Art willen we ook mensen bereiken die anders zelden of nooit naar een kunsttentoonstelling gaan. Hier komen ze er ongewild mee in contact. We hopen dat ze zo de smaak te pakken krijgen.”

Vierde deelname

Heel wat artiesten uit Vlaanderen, Brussel, Frankrijk en Nederland gingen aan de slag met uiteenlopende technieken van olieverf en acryl tot fotografie en computertechnologie. Een van hen is Ingrid Sepelie, die al voor de vierde keer deelneemt aan Cabin Art.

“Het thema en het materiaal spraken me aan”, vertelt Ingrid. “Ik ga regelmatig wandelen op het strand in Koksijde en ik ben gek op hout. Ik kom dikwijls thuis met stukken drijfhout die me intrigeren. Voor dit kunstwerk heb ik een compositie gemaakt met drijfhout als een haardos rond een figuur, een gezicht. Hiermee wil ik zeggen: dit zijn sprokkels uit souvenirs die ik meedraag in mijn leven. Boven het hoofd heb ik een grote brok drijfhout aangebracht. De figuur kijkt naar boven, naar de toekomst. Dat kan je interpreteren als: wat staat ons te wachten? Een hoopvolle toekomst of een bedreiging? Maar eigenlijk heb ik liever dat mensen zelf bepalen wat ze erin zien.”

Ronddolen

Ingrid heeft haar werk ‘Wandering’ genoemd, omdat het ook een dubbelzinnige betekenis heeft: wandelen, zwerven, ronddolen, afdwalen… “Oorspronkelijk was mijn ontwerp een willekeurige, onvolledige figuur. Mijn partner Willy Baeyens ( ook kunstenaar, red. ) wees me erop dat ik nog nooit een zelfportret had gemaakt”, zegt ze. “Dat vond ik een uitdaging en dus begon ik mezelf te schilderen. Eerst toen Willy niet thuis was, want ik was een beetje bang voor zijn commentaar. Maar ik ben nu toch blij.”

Aan de expo die loopt van 22 mei tot en met 12 september wordt ook een publiekswedstrijd gekoppeld. Deelnemen kan door je favoriete strandcabine te kiezen. Formulieren vind je bij de toerismekantoren en bij fietsenverhuur Rodeo op het G. Grardplein. Driftwood Line van Richard Long kan je bewonderen in de expo Dach in kunstencentrum Ten Bogaerde van 5 juni tot en met 14 november.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier