Inge Daveloose wint ‘Het geheim van de meester’

Inge Daveloose won een Nederlandse kunstwedstrijd.© (Foto Davy Coghe)
Inge Daveloose won een Nederlandse kunstwedstrijd.© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De Jabbeekse kunstenares Inge Daveloose won de kunstwedstrijd ‘Het geheim van de meester’ van AvroTros. Uit de 583 inzendingen verkoos de jury haar portret van haar neef Arthur, geïnspireerd op Rembrandts zelfportret, tot ultieme winnaar.

‘Het geheim van de meester’ is te zien op het Nederlandse AvroTros. In dit programma reconstrueert een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. Centraal staat de vraag hoe deed de meesterschilder het?

In het kader van dit programma werd ook een schilderswedstrijd georganiseerd. Deelnemers moesten een schilderij maken geïnspireerd op een van de werken uit de serie ‘Het geheim van de Meester’. De jury boog zich zo over 583 unieke kunstwerken. Het winnende werk is ‘Arthur, Lockdown 2021’ van de hand van Inge Daveloose.

Animatiefilms

De Jabbeekse kunstenares ontwerpt en tekent sinds 1990 de achtergronden voor tekenfilms van topregisseurs. Asterix in America, Blub, ik ben een vis!, De kleine IJsbeer 2, Who framed Roger Rabbit … Het lijstje animatiefilms waar Inge Daveloose aan meewerkte, is indrukwekkend. “Het schilderij is gemaakt in de traditionele olieverftechniek, net als in de tijd van Rembrandt. Zijn zelfportret heeft mij trouwens ook geïnspireerd tot dit schilderij. Ik maakte een portret van mijn neef Arthur omdat ik hem in deze coronaperiode erg mis. Omdat het schilderij van Arthur een mooie aanvulling is op de portretten van Rembrandt heb ik het ingezonden voor de wedstrijd. Het past gewoon.” De winnende werken zouden vanaf de prijsuitreiking in het Grachtenmuseum in Amsterdam hangen. Vanaf de heropening kun je het schilderij ‘Arthur, Lockdown 2021’ in het museum bewonderen zolang de tentoonstelling ‘Het Geheim van de Meester’ nog loopt. (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.