Indische kunst van Ieperse Urvashi Sharma voor het eerst te bewonderen

Urvashi Sharma en haar man Anup. (foto EF) © Eric Flamand
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

De Indiërs Urvashi en Anup Sharma, die sinds 2019 in Ieper wonen, keren na drie jaar terug naar hun familie in Delhi. Een doelbewuste keuze en toch zullen ze de vredesstad missen. Eén droom wilden ze nog verwezenlijken: de schilderijen van Urvashi tentoonstellen in Ieper voor ze in januari terugkeren.

Dankzij de kunstgalerij van Xavier Pauwels in de Elverdingestraat 3 kan Urvashi haar droom verwezenlijken. “We leerden elkaar heel toevallig kennen en het klikte meteen”, vertellen Xavier Pauwels en zijn echtgenote Anneke Dewilde. “We stellen dan ook graag een deel van onze galerij ter beschikking om te tonen welke artistieke talenten mevrouw Sharma in huis heeft. Dit doen we volledig pro deo, want het is voor ons niet de bedoeling om daar zelf iets mee te verdienen. Het zou uiteraard mooi zijn voor hen om met een mooi zakcentje huiswaarts te kunnen keren.”

Na drie jaar Ieper keert het echtpaar Sharma terug naar India, vertelt Anup. “Na meer dan 20 jaar voor Picanol in India gewerkt te hebben, kreeg ik de vraag om vanaf 2019 naar Ieper te komen om van hieruit de opvolging te doen van de installatie van weefmachines in India, Vietnam en Thailand. Dit betekende wel dat ik als area service manager af en toe naar ginder moest voor de opvolging van onze klanten. Gelukkig kon mijn vrouw ook meekomen naar hier, want anders ging ik dat niet zien zitten. Indiërs zijn nogal gehecht aan hun familie en dat is ook één van de redenen die ons doen terugkeren: we leven het liefst met drie generaties onder één dak.”

Belgische lekkernijen

De Sharma’s zijn fier op hun kinderen, die uiteindelijk toch in India bleven. “Onze zoon Soumya (25) werkt als computer ingenieur voor Credit Suisse. Onze dochter Kshitij (23) studeert nog voor master in computerwetenschappen, maar ze werkt ondertussen al voor Deloitte India. Hij zag het zitten om naar hier af te zakken, maar onze dochter was daar niet echt voor te vinden. We hebben dan maar besloten om in januari 2022 zelf terug te keren en zijn blij dat Picanol hiervoor open staat.” Ondertussen leerde Urvashi Nederlands en heeft ze al niveau 4 behaald.

“Dat is vooral te danken aan de Miras-taalleerkrachten Isabelle, Greet, Floor en Wim. Zij hebben mij jullie taal geleerd, die ik nu met mondjesmaat spreek. Mijn man beperkt zich tot het Engels omdat dit voldoende is voor zijn job. Thuis spreken en koken we Indisch, maar we genieten uiteraard van al het lekkers dat jullie hier hebben. Chocolade en frietjes zijn vanzelfsprekend, maar ook wafels en pannenkoeken lusten we. Al vervang ik de eieren door yoghurt, want we zijn vegetarisch.” En Anup maakt nog promotie voor zijn favoriete bier: “Sint-Bernardus vind ik één van jullie lekkerste biertjes!”

Radha en Krishna

Ondertussen zijn ze 27 jaar getrouwd en toch koesterde Urvashi nog één droom: “Ik had wel een masterdiploma, maar heb als echtgenote en moeder nooit een job uitgeoefend. Ooit eens tentoonstellen was dan ook een stille droom, die nu dankzij Xavier en Anneke uitkomt. We zijn hindoes en vereren onze goden Radha en Krishna. Dat zie je in mijn traditionele schilderijen of houtskooltekeningen van landschappen en figuren die ook wel aanleunen bij het boeddhisme, waar ik kan genieten van het spirituele en de meditatie.”

“We keren terug naar Gurgaon, een stad in de buurt van Delhi in het noorden van India. We hebben de mensen hier heel fel gewaardeerd en goed samengewerkt. We zijn ook fan van jullie rechtdoorzee-mentaliteit. Met de tentoonstelling bij Xavier en Anneke willen we onze periode in Ieper op een fijne manier afsluiten. Als ik werken kan verkopen, dan is dat mooi meegenomen, al is dat niet de hoofdbedoeling. We willen de mensen kennis laten maken met Indische kunst. Ik maak ook Europees geïnspireerde werken, maar die toon ik nu bewust niet. Wie weet is dit voor een volgende tentoonstelling, al weet ik nog niet waar”, besluit Urvashi.

De expo ‘Radha & Krishna’ loopt in de Kunstgalerij Xavier Pauwels in de Elverdingestraat 3 in Ieper, gratis van 5 tot en met 29 november. Op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag, telkens van 14 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.