https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hélène uit Nieuwpoort is een buitenbeentje in het kunstwereldje: “De zee is mijn lievelingsthema”

Nieuwpoort Helene Viane foto IV © IV
Paul Bruneel

Hélène Viaene (57) mogen we zonder twijfel een buitenbeentje in het kunstwereldje noemen. Ze begon enkele decennia eerder toevallig met kunstwerkjes maken met afval, ze volgde een aantal opleidingen en is nu vooral bezig met keramiek. Het thema dat ze het liefst aansnijdt, is de zee en daarom verwerkt ze aangespoeld hout van op het strand in haar realisaties. Tijdens de coronapandemie maakte ze een zijsprongetje met enkele covid-kunstwerken.

Hélène Viaene is afkomstig uit Bredene, maar belandde meer dan 30 jaar geleden in Nieuwpoort. Ze is gehuwd met Philippe Rathé en moeder van Valerie en Matthias en precies bij haar kinderen, begint haar hele kunstverhaal. Als kind was Matthias gek van skaten en samen met zijn zus Valerie verzamelde hij alles wat te maken had met skaters.

“Het probleem was echter dat je in die tijd weinig figuurtjes vond die een skater afbeeldden. Om hem te verrassen, maakte ik met een conservenblik, klei en ijzerdraad zelf een skater. Hij was in de wolken en toen zijn vriendje dit zag, vroeg hij of ik voor hem een voetballer wilde maken. Ik kreeg de smaak te pakken en na een skireis maakte ik een skieër en zo is het blijven verdergaan”, lacht Hélène.

Puur improvisatie

Alles wat ze maakte was puur improvisatie, want een kunstopleiding had ze niet genoten. “Ik had wel ooit eens een stoel omgebouwd tot een koe, maar daar was het bij gebleven”, lacht Hélène. “Ik had een nieuwe hobby gevonden en na de afvalfiguurtjes begon ik ook andere kunstwerkjes en popjes te maken in klei. Ik wilde me verder bekwamen en heb dan ook samen met een vriendin een aantal opleidingen gevolgd.”

“Aanvankelijk volgde ik een cursus potten draaien, maar dat was niet echt mijn ding en daarom ben ik zelf beginnen werken met klei. Nu maak ik meestal beelden in keramiek en dat is wat ik het liefste doe. Ik beschik ook over een eigen oven. Het thema waar ik het meest mee werk is de zee. Ik trek regelmatig het strand op als strandjutter om hout te vinden en dat verwerk ik dan in mijn werken.”

“Onlangs kreeg ik de gelegenheid om deel te nemen aan de kunstmarkt in Nieuwpoort en het is uiteraard altijd leuk om je werken te kunnen tonen in je eigen stad aan de mensen. Ik had al een aantal werken klaar om vorig jaar te exposeren op de kunstmarkt maar door de coronapandemie kon deze toen niet plaatsvinden. Aangevuld met wat ik de afgelopen maanden maakte, kon ik een groot aantal werken tentoonstellen.”

“De coronaperiode is ook voor mij een periode geweest met tijdelijke werkloosheid en ik heb me toen laten inspireren door het virus. Ik heb toen enkele zogenaamde covid-kunstwerken gemaakt, maar dat was eenmalig. Nu het allemaal weer beter wordt, wil ik me weer fixeren op mijn lievelingsthema, de zee”, geeft Hélène mee.

Op de kerstmarkt

Hélène neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen en hoopt dat alles straks weer kan plaatsvinden zoals in het verleden. In haar agenda staat alvast de kerstmarkt van Oostduinkerke in december aangeduid en ook daar zal ze uitpakken met enkele verrassende werken. Aan fantasie, verbeelding en inspiratie heeft ze alvast geen gebrek.

(PB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten