Heemkring Oostkamp wil verloren gewaand kunstwerk van Valentin Henneman weer thuisbrengen

Patrik Vanden Berghe, Filip Cocquijt (Leons), Wim Deneweth, voorzitter Heemkring Oostkamp, Franck Devlieghere, Dirk Plasschaert en Katrien Steelandt.© Geert Stubbe
Patrik Vanden Berghe, Filip Cocquijt (Leons), Wim Deneweth, voorzitter Heemkring Oostkamp, Franck Devlieghere, Dirk Plasschaert en Katrien Steelandt.© Geert Stubbe
Redactie KW

In haar zoektocht naar de geschiedenis van Oostkamp heeft de Heemkring Oostkamp een verloren gewaand schilderij van de Oostkampse/Brugse kunstenaar Valentin Henneman teruggevonden. Ze hebben nu een Growfunding-actie opgestart om het portret van de Brugse drukker Pieter Raoux aan te kopen, te laten restaureren en een vaste plaats te geven in het gemeentehuis van Oostkamp.

De Erfgoeddag van 2012 stond in het teken van Helden. De HKO vulde dit thema toen in met een fietstocht langs Oostkampse straten die allemaal een held in hun naam hadden. Een van die straten is de Valentijn Hennemanstraat. De HKO was geprikkeld en de leden gingen op zoek naar het verhaal achter Henneman… met succes. Van een paar regels tekst over deze schilder evolueerde de kennis naar een heuse publicatie. Contacten met de erfgenamen, veel opzoekingswerk en een trip naar de VS brachten het bijzondere boeiende levensverhaal van deze veelzijdige kunstenaar aan het licht. Als kers op de taart werd nu, een beetje per toeval, een verloren gewaand schilderij van deze kunstenaar ontdekt.

Ieder jaar naar Amerika

“Henneman was actief als portretschilder en landschapsschilder. Erg bijzonder is dat hij vanaf 1904 jaarlijks naar de VS trok om er in Maine tijdens de zomer les te geven aan een kunstenaarskolonie die hij hielp oprichten. In 1917 vestigt hij zich definitief in de Verenigde Staten, waar hij in 1930 ook sterft”, weet Patrick Vanden Berghe te vertellen.

Oostkamp heeft al twee werken hangen van Valentin Henneman en de HKO wil er een derde terug naar Oostkamp halen. Voor de aankoop en de restauratie van het verloren gewaand portret moeten ze een bedrag van om en bij de 7.000 euro bijeen krijgen en dat willen ze doen via een Growfunding-project .

Reward-systeem

‘Geef om Erfgoed’ is een platform van Growfunding dat ondersteund wordt door de erfgoedorganisaties als Histories, Faro en Herita. Heemkring Oostkamp is de eerste heemkundige kring in Vlaanderen die hierop intekent. Het opzet is dat het publiek meedoet aan het project in de vorm van Rewards. “Je schenkt een bijdrage en in ruil krijg je iets terug. Dat is heel divers: een publicatie, een bezoek aan de restaurateur, een fietstocht of een nocturne voor een select gezelschap. Het is steeds de bedoeling de gemeenschap rond het project van Valentin Henneman te enthousiasmeren over het erfgoed. Er zijn rewards van 10 tot 500 euro, maar we staan zeker ook open voor een reward op maat”, weet Katrien Steelandt te vertellen. Voor de Heemkring Oostkamp is dit een heuse uitdaging die ze samen aangaan met de LionsClub Oostkamp. (Geert Stubbe)

Meer info: Heemkring Oostkamp via mail Patrickvandenberghe@gmx.net ofwel 0485 76 07 36. Het Growfunding-project vind je hier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier