Grootste bloemenzee van papier kleurt strand van Oostende

Kinderen toonden heel wat belangstelling voor De Grootste Bloemenzee, die woensdag in het kader van Theater aan Zee werd voorgesteld. © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

De Wereld Krijgt Mij … Deze zin verscheen in de vroege uurtjes op het strand van Oostendeen werd omringd door duizenden kleurrijke bloemen van papier gemaakt door jong en oud. De actie van De Grootste Bloemenzee van Theater aan Zee (TAZ) zorgde op die manier voor een unieke verrassing.

Verwondering, dat is dit jaar één van de hoofdthema’s van het populaire theaterfestival TAZ in Oostende en dat wordt ook letterlijk zo bedoeld. Met De Grootste Bloemenzee willen Ketnet en Theater aan Zee (TAZ) het hoofdthema van deze editie echt doen beleven.

Verwonderen staat dit jaar centraal. Samen met Ketnet deed TAZ een oproep naar kinderen, ouders, grootouders, familie en vrienden om mee te helpen aan De Grootste Bloemenzee van papier. Hun manier om de kleurrijke papieren strandbloemen, die als immaterieel erfgoed in Vlaanderen zijn erkend, een plek te geven deze zomer.

Een succes, want meer dan 6.000 bloemen werden gemaakt en ingezameld. De apotheose van de actie kwam er vandaag. Op het strand van Oostende verschenen de letters ‘De Wereld Krijgt Mij’, in een zee van wel duizenden papieren bloemen. Om 5 uur brachten Dreamland en Colruyt de strandbloemen, die de voorbije twee weken werden ingezameld in hun winkels, naar de kust. Vrijwilligers van TAZ gingen meteen aan de slag. Het resultaat werd een kleurrijke spektakel dat elke passant even deed stilstaan voor een moment van verwondering.

Bart Moeyaert

‘De Wereld Krijgt Mij’, een regel uit het gedicht ‘Fiets’ dat Bart Moeyaert schreef en op het strand te lezen is, zet de actie kracht bij: “De nieuwsgierigheid van kinderen zorgt voor een soort pure verwondering. Het is juist die verwondering die we met z’n allen nodig hebben om een beetje uitbundiger door het leven te gaan. Die ene zin, ‘De Wereld Krijgt Mij’, drukt uit dat we bereid zijn om van die wereld iets van ons te maken”, zegt hij.

Het idee kwam van Caroline Pauwels, rector van de VUB en TAZ-curator van deze editie: “Met deze bloemenzee wilden we een moment van verbinding creëren en dat is gelukt! Het resultaat is een prachtige bloemenzee geworden. Zo veel kleurrijke creaties bij elkaar, gemaakt over generaties en culturen heen. Ik heb veel enthousiasme gezien de afgelopen weken. En ook veel unieke bloemen! Na een periode waarbij we allemaal connectie hebben gemist, is dit resultaat hartverwarmend.”

Tot 14 uur

De Grootste Bloemenzee blijft tot 14 uur op het strand van Oostende staan, ter hoogte van het Themae Palace Hotel. Kinderen en voorbijgangers mogen van 12 tot 14 uur de kleurrijke strandbloemen plukken om mee naar huis te nemen of een winkeltje met schelpenruil te openen op het strand. Ook de artiesten die dit jaar in première gaan op het theaterfestival krijgen een papieren ruiker cadeau. De overige gemaakte bloemen worden geschonken aan enkele zorginstellingen en zullen de tafels van het pas geopende Souvenirs d’Ostende opfleuren.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier