Grootste Beaufortkunstwerk komt in omgeving van promenade in Nieuwpoort

Het kunstwerk Family 2021 van de Poolse kunstenares Goshka Macuga.© IV
Het kunstwerk Family 2021 van de Poolse kunstenares Goshka Macuga.© IV
Paul Bruneel

Het grootste kunstwerk van de komende editie van het driejaarlijks kunstproject Beaufort 21 wordt geplaatst in Nieuwpoort. Het betreft een monumentaal werk ‘Family 2021’ van de hand van de Poolse kunstenares Goshka Macuga.

Met het werk brengt de kunstenares meteen ook een hulde aan de vrouwen die indertijd in Nieuwpoort beschuldigd werden van hekserij en ze neemt ook de samenleving onder de loep.

Beaufort 21 loopt van 27 mei tot 7 november 2021 in alle badplaatsen aan de kust. Burgemeester Geert Vanden Broucke is opgetogen met het monumentale werk dat ongetwijfeld heel wat mensen naar Nieuwpoort zal trekken.

Zes meter hoog

“Family 2021 is het grootste werk van allemaal en bestaat uit drie figuren. Het is een werk van zes meter hoog en het wordt op een sokkel geplaatst van 5,5 op 4 meter. Het is werkelijk een prachtig werk, anders dan de andere en de bedoeling is om het te plaatsen in de omgeving van de promenade.”

Het werk toont een familie die niet heteronormatief is en doet de bezoeker nadenken over de waarden en de normen van de huidige samenleving.

“De link naar de van hekserij beschuldigde vrouwen die in Nieuwpoort op de brandstapel belandden is een link naar de Nieuwpoortse geschiedenis en dus zeker een pluspunt” geeft de burgemeester nog mee.

Het werk van de Poolse kunstenares is eveneens een verwijzing naar het werk La Familia Obrera van de Argentijnse kunstenaar Oscar Bony. Voor dat werk poseerde een arbeidersgezin als levende sculptuur op een sokkel en de kunstenaar bekritiseerde de overheid die het gezin als hoeksteen van de samenleving zag, maar de arbeidersklasse in de kou liet staan.

Mooie toevoeging aan beeldenpark

Ook schepen voor cultuur Ann Gheeraert is tevreden met het monumentale werk: “Beaufort brengt sowieso mensen op de been en belangrijk is dat dit kunstproject coronaveilig kan verlopen. Het kunstwerk van Goshka Machuga is een mooie toevoeging aan het beeldenpark van Nieuwpoort.” (PBM/foto IV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.