Groepsexpo ‘ART@WORK’ op kasteeldomein De Cellen Oostkamp

”Tijdens de expo is heel wat nieuw werk te zien en is er oog voor opkomend talent”, vertelt kunsthistoricus Benedict Vandaele. © LS
Redactie KW

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober is de tentoonstelling ‘Art@Work’ nog te zien op de unieke locatie van kasteeldomein De Cellen. Curator Benedict Vandaele selecteerde meer dan 100 werken van 23 hedendaagse kunstenaars.

De locatie van de expo is een vestiging van Callant Insurance & Financial Advice. Het makelaarsbedrijf viert zijn 30ste verjaardag. “Het neorenaissance kasteel is een architecturale parel met een rijke geschiedenis”, weet kunsthistoricus Benedict Vandaele. “In de groene omgeving met vijver treffen we ook een voormalige hoeve, koetsgebouw, kapel, oranjerie en de restanten van een boothuis aan. Dankzij de expo kan iedereen het domein bezichtigen. Ik ben vertrokken vanuit de vaststelling dat het exposeren van kunst een positieve invloed heeft op de bedrijfscultuur. Voor de invulling heb ik rekening gehouden met de eigenheid van elke ruimte en ben ik zoveel mogelijk contact gezocht met de werknemers. Door het thuiswerken afgelopen jaar was dit niet altijd mogelijk, maar toch lukte het om velen te betrekken en warm te krijgen voor het project. Er leeft een grote nieuwsgierigheid onder de collega’s en de kunstwerken nodigen uit tot gesprekken. Er is een grote diversiteit aan gebruikte materialen, van glas tot porselein en 3D-prints. Belangrijke thema’s zoals ecologie en digitalisering komen zeker aan bod. Tijdens de expo is heel wat nieuw werk te zien en is er oog voor opkomend talent.” Vijf West-Vlaamse kunstenaars komen aan bod: Nick Ervinck, Joke Raes, Yves Velter, Merel Van de Casteele en Els Lesage. Bezoekers ontvangen een catalogus en het is mogelijk om werk aan te kopen.

Kunst en natuur

De vaste kunstcollectie en de tijdelijke expo’s maken van kasteel De Cellen een unieke plaats voor innovatief ondernemerschap. “Al een jaar geleden kwam ik hier voor het eerst langs en geleidelijk aan is de tentoonstelling gegroeid. Waar je altijd goed mee doet, is het tonen van een natuurlijk tafereel,” legt de curator uit. “Schilderijen met mensen zijn dan weer goed in werkruimtes voor personeelszaken. Abstracte kunst hangt best op plaatsen waar het bestuur zetelt. Wat hier nooit ontbreekt, is een prachtig uitzicht, waarbij kunst en natuur op elkaar inspelen.”

‘Art@Work’ is op 16 & 17 oktober te bezoeken van 13 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.