https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gistelnaars kiezen zelf unieke streetartkunst in stadscentrum

© (Foto GF)
Redactie KW

Het stadsbestuur wil meer beleving creëren in het centrum van Gistel met een streetartproject. Inwoners kunnen hun stem uitbrengen voor hun favoriete kunstwerk, dat begin oktober wordt aangebracht. Een grote muur in de Stationsstraat, recht tegenover de Post, vormt het vooralsnog witte doek.

“De dienst Lokale Economie werkt voor dit project samen met de organisatie All About Things, bekend van The Crystal Ship uit Oostende. Samen met een werkgroep, waarbij ook de cultuurraad betrokken werd, mochten een aantal kunstenaars een concept uitwerken. Drie ontwerpen haalden de eindmeet en worden nu voorgesteld aan de inwoners. Via buurtplatform Hoplr kunnen de inwoners tot en met 29 september hun favoriet aanduiden, dat begin volgende maand wordt aangebracht”, zegt bevoegd schepen Dries Depoorter (Open Vld).

Het eerste ontwerp is van de hand van artiest Bué the Warrior, het pseudoniem van Dave De Rop, een Gentse graffiti-artiest die in Mexico woont. Naar het voorbeeld van zijn vader en grootvader – die beide bij Studio Vandersteen tekenden – was Bué al vroeg bezig met het maken van illustraties. Bué’s werk onderscheidt zich door de grote hoeveelheid kleur en de vrolijke elementen die hij in zijn werk tracht te leggen.

Het tweede ontwerp komt van Toon Van Ishoven, een Antwerpse kunstenaar en ontwerper. Elke muur beïnvloedt de inhoud die hij ervoor kiest. Vaak integreert hij de specifieke vorm of architecturale kenmerken van een gebouw. Zijn schildertechniek bestaat voor ongeveer uit penseelwerk én spuitbussen en/of airbrush, wat het werk realisme en een 3D-gevoel heeft.

De Antwerpse streetartist DZIA gaf het derde voorstel vorm. Hij heeft altijd al een eigenzinnige koers gevaren, onder andere met zijn punkzine Krank, en zijn unieke en opwindende stijl om met dieren aan de slag te gaan. Zijn werk pronkt op muren in Shanghai, Londen, Tunis en wie weet ook in Gistel. In de kraai kun je ook een verwijzing zien naar Sint-Godelieve. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.