Gigantische deurmat in Oostende luidt zomerse editie van The Crystal Ship in

Gillian Lowyck

Een opvallend zicht aan de Petrus-en Pauluskerk in Oostende: daar vind je sinds vandaag een enorme deurmat van 6 op 9 meter met de boodschap: ‘D(r)ankje voor alles!’. Een statement ter ere van de opening van de horeca, én die meteen ook een nieuwe editie van kunstenfestival The Crystal Ship inluidt.

Morgen, woensdag 9 juni, gaat de horeca opnieuw volledig open. Naar aanleiding hiervan, maakte kunstenares Karen François een gigantische deurmat van 6 op 9 meter op het Sint-Petrus en Paulusplein. De slogan: ‘D(r)ankje voor alles!’.

Deze boodschap zal ook te zien zijn op deurmatten bij 150 Oostendse handelaars, weliswaar op kleiner formaat. “Ik ben heel vereerd om dit te mogen maken, want ik kom al ieder jaar naar The Crystal Ship”, zei de kunstenares.

“Karen François staat al lang op mijn radar”, stelt curator van The Crystal Ship Bjørn Van Poucke. “Gezien ze zelf een fan is van het festival, werd het dit jaar tijd om haar fantastische werk te integreren.”

Terug naar de roots

De mat, die een maand blijft liggen, is niet enkel het startschot voor de opening van de horeca, maar ook voor een nieuwe editie van The Crystal Ship. “We keren wat terug naar onze roots”, zegt Bjørn Van Poucke. “Vanaf deze maand komen er tot het eind van de zomer werken bij over de hele stad. Er zijn enkele locaties die al heel lang op mijn verlanglijstje staan, zoals de parkeergarage boven Lunapark Reflex in de Langestraat. Daar komt een eerbetoon aan kunstenaar James Ensor.”

Zowel Belgische als internationale artiesten komen langs in Oostende om de straten op te fleuren met nieuwe kunstwerken. Deze artiesten kan je aan het werk zien: Addfuel, Aryz, Dzia, Huskmitnavn, Inti, Jacoba Niepoort, Koaren, Kitsune, Mentalgassi, Medianeras, Mieke Drossaert, Roberto Ciredz, Smug, Sozyone, Soaz en Toykyo.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.