Fotograaf Jopix brengt gratis de Zwevegemse horeca in beeld

Jonas Demeulemeester wacht nog op de feestelijke opening van zijn nieuwe zaak.© NVZ
Jonas Demeulemeester wacht nog op de feestelijke opening van zijn nieuwe zaak.© NVZ
Redactie KW

Jonas Demeulemeester, de man achter fotografie Jopix in de Otegemstraat, lijdt financieel zwaar onder de coronacrisis. Zijn voornaamste inkomstenbron is huwelijks- en communiefotografie en verder doet hij ook eventfotografie… Zijn gedachten kan hij momenteel wat verzetten met de actie ‘corona in beeld.’

Jonas Demeulemeester is destijds begonnen met concertfotografie maar specialiseerde zich gaandeweg in communie- en huwelijksfotografie. Hij heeft een winkel in de Otegemstraat, maar die kon hij nog niet feestelijk openen wegens de coronamaatregelen. “Ik had eerst Zwevegem kermis vooropgesteld om de opening te doen, maar dat kon niet vanwege corona. Daarna had ik het idee om met Halloween de opening te doen, ik had al mensen geregeld die zouden langskomen met spinnen en slangen.”

“Financieel is het een ramp, op 1 maart 2020 ben ik halftijds beginnen werken om mij meer te kunnen focussen op fotografie en op 14 maart ging de lockdown in. Door de maatregelen viel eigenlijk al mijn fotografiewerk stil: huwelijken en communies werden uitgesteld en evenementen werden afgelast. De communies zijn uiteindelijk verplaatst naar september/oktober waardoor ik daar een beetje kon recupereren en de fotoshoots in de zomer konden plaatsvinden. Maar ook eventfotografie vormt een probleem. Dit wordt eerst verplaatst naar de zomer maar dat kon ook niet plaatsvinden. Ondertussen zijn die events soms al een jaar verplaatst, dat is wel een aanzienlijk verlies.”

 © Jonas Demeulemeester
© Jonas Demeulemeester

Jonas komt niet in aanmerking voor de steunmaatregelen, omdat daarvoor een jaar teruggekeken wordt naar je inkomsten. “Een jaar geleden had ik nog een voltijds contract. In bijberoep betaal je een stuk minder sociale lasten, daardoor kom ik niet in aanmerking voor die premie. Ik vind dat wel terecht dat wie volledig zelfstandig is wél die premies krijgt.”

Jonas neemt nu deel aan de actie ‘corona in beeld’, een initiatief dat startte bij fotograaf Jo de Groote. Hij maakte foto’s van de gesloten horecazaken. Op de foto zie je de eigenaar bij de gevel en lege stoelen, elke lege stoel staat voor een technisch werkloos personeelslid.

Ook interesse van andere zaken

“Ik zat thuis in quarantaine toen ik de foto’s zag passeren, ik ben daar toen opgesprongen. Ik had toch weinig om handen dus heb ik dit nog een beetje opengetrokken, ik maakte ook interieurfoto’s in de horecazaken. Ik heb eigenlijk maar twee zaken zelf moeten contacteren, na die eerste fotoreeks kreeg ik berichten van andere zaken die ook in beeld wilden komen. Vaak kwam dan als eerste de vraag: “Hoeveel kost dat?” Ik deed dat gratis, dat was een klein halfuurtje werk. Ik kreeg ook berichten van kappers en schoonheidsspecialisten die dat ook wel wilden. Daar ben ik uiteindelijk niet in meegegaan, de actie is echt voor de horeca die toch al het langst gesloten is.” (NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.