https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fietsroute wordt volgend jaar aangeduid met bordjes: Kunstenroute wordt blijver

Patrick Heyde bedacht de fietsroute van ruim 40 kilometer die voor deze zomer in een kunstkleedje werd gestopt, zoals hier aan Domein Kloosterhof. (foto TVW) © TOM VAN HOUTTE
Tom Van Houtte

Nog tot 31 augustus kan je in Dentergem en deelgemeenten de kunstenroute ‘Route zkt kunst’ fietsen. Ze is ruim 42 kilometer lang, brengt je langs werken van lokale kunstenaars die op heel wat locaties zijn opgehangen en toont je ook de mooiste plekken die de gemeente rijk is.

De kunstige fietsroute is een idee van de cultuurraad, het traject op zich stippelde Wakkenaar Patrick Heyde (54) uit. “Het kunstgegeven is de insteek voor deze zomer, maar we kunnen er veel kanten mee uit”, zegt Patrick. “Als fervent wandelaar en fietser ken ik heel wat kleine kerk- en andere landelijke wegeltjes in onze gemeente, terwijl ik overtuigd ben dat veel mensen – zelfs veel van onze eigen inwoners – die verborgen pareltjes nog niet gevonden hebben. De Mandeldalroute doorkruist wel onze gemeente, maar we hadden bij mijn weten nog geen eigen, officiële fietsroute.”

Officiële wandelroutes

Daar bracht hij eigenhandig verandering in. “Het traject verbindt al onze kerken en ook de mooiste natuurplekjes met als bekendste natuurlijk De Baliekouter in Wakken, de Leiebedding in Oeselgem en de Meikensbossen op de grens met Tielt. De route passeert ook langs heel wat horecazaken, die zo hun graantje meepikken.”

Schepen van Toerisme Gunther Simoens (Eendracht) zegt dat het gemeentebestuur de fietsroute volgend jaar een definitief karakter wenst te geven met het aanbrengen van bordjes. “Elke gemeente zal dan ook haar eigen wandelroute krijgen, om zo het toeristisch karakter van onze gemeente nog meer te promoten.”

Het traject verbindt al onze kerken en ook de mooiste natuurplekjes

Na de bloesemwandeling in het voorjaar moet ‘Route zkt kunst’ deze zomer een topper worden voor fietsers. De deelnemende kunstenaars zijn Marleen Vanlancker, Djoels Ink, Chantal Van der Stouten, Gilbert Vangempelaere, Elien Buyse, Ellen Vekeman, Leon Beel, Nicole Seynhaeve, Karin Beel, France Dainotti, Katleen Lagaisse, Sonya Engels, Eric Librecht, Angelique Holain, Ellen Soete, Ann Demeyer, Hubert Loosveld en Sigis Pante. De start en aankomst bevindt zich aan de sporthal in Markegem.

Dentergembon winnen

Een deelnameformulier en routeplan is te vinden in het gemeentehuis en bij de sportdienst. Je kunt een en ander ook downloaden via www.dentergem.be. Aan de tocht is ook een wedstrijdje gekoppeld: vul de vijf wedstrijdvragen in op het deelnameformulier en dien het in voor 31 augustus in de sporthal. Er zit een Dentergembon ter waarde van 50 euro in de prijzenkast.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.