Fien Leysen en Manu Siebens zorgen voor audiovisueel spektakel in De Steiger

Fien Leysen en Manu Siebens zorgen samen voor een uniek audiovisueel spektakel in cc De Steiger.©Wilfried Ossieur
Fien Leysen en Manu Siebens zorgen samen voor een uniek audiovisueel spektakel in cc De Steiger.©Wilfried Ossieur
Redactie KW

Nog tot en met zaterdag 24 april kan je in cc De Steiger een indrukwekkende installatie bewonderen met de focus op audio van Fien Leysen en Manu Siebens. Het heet ‘Numi Yaldati’, wat zoveel betekent als ‘Slaap, mijn meisje’.

Fien Leysen liet zich inspireren door de Fierensblokken in Antwerpen. Dit modernistische gebouw, ooit een luxueuze plek, raakte in verval. Het vormde voor haar de aanzet tot het schrijven van een fictief verhaal over reële thema’s als armoede, familie, verlies, liefde, oorlog en vrede en hoe deze dingen zo vaak op elkaar lijken. Het verhaal is dat van een dakloze vrouw die in 2021 de vrieskou probeert te ontlopen. Ze zoekt haar toevlucht tot een leeg appartementsgebouw. Daar vindt ze in de kast een oud dagboek van een Joodse vrouw die er tijdens de oorlog, meer bepaald in 1914, woonde. De twee tijden en verhalen lopen langzaam door elkaar. Vanop een afstand zijn ze amper van elkaar te onderscheiden. Tijdens het audioverhaal worden er tekeningen geprojecteerd, gemaakt door Tom Clement.

YouTube-vlogger

Numi Yaldati brengt in een dik halfuur de sociale uitsluiting waarin de twee hoofdpersonages verzeild zijn geraakt. Er zijn geen acteurs, er is ook geen scène, maar door de manier waarop ze het brengen slagen Fienn Leysen en Manu Siebens erin om twee abstracte personages tot leven te wekken.

De 32-jarige Fien Leysen uit Bonheiden studeerde taal- en letterkunde aan de universiteit van Antwerpen waar ze haar master Engels behaalde. Na een extra opleiding literatuurwetenschappen begon ze haar studies drama en woordkunst in het koninklijk conservatorium van Antwerpen. Daar behaalde ze in 2017 haar masterdiploma. Ze begon als YouTube-vlogger en leerde zo filmen en monteren, zij heeft momenteel meer dan 28.000 abonnees.

Het totaalconcept is van Manu Siebens en Fien Leysen. Fien zorgde ook voor de tekst en audio, Manu komt uit Bornem, is 51 jaar en is een gerenommeerde decorbouwer, hij staat dan ook in voor het decor en de scenografie.

Reserveren

Je kan de installatie dagelijks, behalve op zondag, gratis bezoeken om 14, 14.45, 15.30, 16.15, 17, 17.45 en 18.30 uur. Het verhaal duurt 33 minuten.

Reserveren kan via www.ccdesteiger.be . Een reservatie geldt voor één of twee personen die tot dezelfde bubbel behoren. Er kunnen in elke sessie 4 bubbels het spektakel bijwonen. Een medewerker van cc De Steiger zal je ontvangen en alles voor en na je bezoek ontsmetten. (WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.