Expo ‘Resten’ in Sint-Franciscuskerk met kunstwerken die omgaan met het verstrijken van de tijd

Schepen Griet Vanryckeghem, algemene coördinator Chiel Vandenberghe en curator Chantal Pollier verschaften tekst en uitleg bij de tentoonstelling.© WO
Schepen Griet Vanryckeghem, algemene coördinator Chiel Vandenberghe en curator Chantal Pollier verschaften tekst en uitleg bij de tentoonstelling.© WO
Redactie KW

Vanaf vrijdag 16 april tot en met zondag 30 mei is er in de ontwijde Sint-Franciscuskerk langs de Ieperstraat een tentoonstelling te bewonderen onder de noemer ‘Resten’.

Voor deze tentoonstelling kan curator Chantal Pollier naast werk van zichzelf ook nog een beroep doen op werken van 15 andere kunstenaars. Curator Pollier is Master in de klinische- en ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Gent, ze studeerde in 1991 tegelijk af aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent, specialisatie beeldhouwen en moulagetechnieken.

De curator over de tentoonstelling: “Bij een bezoek aan Resten kan men onder meer grafische prenten van de 18de-eeuwse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi ontdekken. Verder is er enkel werk van hedendaagse kunstenaars te zien, niet enkel en alleen Vlaamse kunstenaars maar het is een internationaal gezelschap van Belgen, Italianen, Nederlanders en een Brit. De tentoonstelling omvat onder meer relicten, installaties, grafisch werk, fotografie, schilderijen, tekeningen en video’s. De kunstwerken treden vaak in dialoog met de kerk en haar gelaagde geschiedenis. Deze tentoonstelling omvat kunstwerken die omgaan met het verstrijken van de tijd. Ze behandelt thema’s als verval, bewaren en herinneren. De impact van de tijd op het lichaam, architectuur en onze herinneringen vormen de artistieke rode draad van deze tentoonstelling. De deelnemende kunstenaars zijn: Alexi Williams, Chantal Van Rijt, Cindy Wright, Colin H. Van Eeckhout & Aline Gorsen, Danielle Van Zadelhoff, Giovanni Battista Piranesi, Giuseppe Licari, Ilse Roman, Karen Vermeren, Katleen Vinck, Meyke De Leeuw, Nathalie Odette, Paulina Surys, Stefaan Temmerman, Valentina Lari.en ikzelf.”

“We kozen er ook voor om bij de ingang ook nog een mooi paneel aan te brengen waarbij de historiek van deze kerk, opgetrokken als kloosterkerk van de kapucijnen in 1608, uit de doeken wordt gedaan”, aldus algemeen coördinator Chiel Vandenberghe.

De tentoonstelling is coronaveilig te bezichtigen, elke woensdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur. De toegang is gratis maar reserveren vooraf is noodzakelijk via www.ccdesteiger.be (WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.