Expo Frédéric Fontenoy trapt activiteitenkalender in De Traagheid op gang

Fotograaf Frédéric Fontenoy verwerkt in zijn werk subtiele en minder subtiele verwijzingen naar heden en verleden, en poseert voor de foto met één van de zelfgemaakte covid-cellen die hij verwerkte in een van zijn beelden. © Wouter Meeus WM
Redactie KW

Na een (verplichte) lange pauze mocht afgelopen donderdag een 40-tal geïnteresseerden voor het eerst sinds lang weer de voeten onder tafel schuiven voor een avond culinair en cultureel genot in de Traagheid. Centrale gast van de avond was de Franse fotograaf Frédéric Fontenoy die momenteel – en dit nog tot eind oktober – exposeert in De Traagheid met zijn reeks ‘Inside’.

In intieme scènes combineert hij de geschiedenis van de artistieke en politieke avant-gardes van de eerste helft van de twintigste eeuw met een even subtiele als krachtige erotiek. Het Inside-werk richt zich in het bijzonder op de duistere sfeer die verbonden is met de onuitgesproken familiegeschiedenis van de fotograaf.

De fotograaf, die het enige mannelijke personage is in de beelden, gaat daarmee dan ook de zoektocht naar zichzelf aan en probeert met deze reeks de vraagtekens uit zijn jeugd een plaats te geven. Dit gebeurt samen met personages zoals zijn grootvader Jean Fontenoy, journalist, opiumverslaafde en avonturier in de politiek; zijn Roemeense echtgenote, Lizica Codréano, danseres van de Parijse avant-garde, vriend van Brancusi en verbonden met Hans Bellmer. Fontenoy doordrenkt deze personages met een mengsels van symbolen, feitelijke details, hier of daar verzamelde voorwerpen uit het verleden en andere gefantaseerde beelden. In de scenes die door Frédéric Fontenoy worden uitgebeeld, herkennen we evocaties van de Tweede Wereldoorlog, evenals een aantal citaten uit surrealistische werken.

Concerten starten weer

Met deze gesmaakte avond start ook het normale activiteiten leven in De Traagheid gestaag weer op. Accordeonist Rony Verbiest geeft op 16 september de aftrap van een mooie reeks ‘onderhuids’ concerten op donderdagavond.

Meer info over de komende activiteiten op de website en Facebookpagina van De Traagheid www.traagheid.be De expo Van Frédéric Fontenoy is nog tot eind oktober te bezichtigen en dit op woensdag tot zaterdag van 11 uur tot 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier