Erfgoeddepot Trezoor, Kortrijk 1302 en Texture duiken in de museumcollectie met een quiz

© Stad Kortrijk
© Stad Kortrijk
Redactie KW

Op 16 mei start de Kortrijkse online museumquiz ‘Leugen of Collectief Geheugen?’. Specialisten van het erfgoeddepot Trezoor, Kortrijk 1302 en Texture, museum van vlas en textiel, slaan de handen in elkaar. Samen duiken ze in de Kortrijkse museumcollectie van ruim 50.000 stuks: van een stuk papier tot een schilderij, scherf of groot meubelstuk.

Met deze online quiz willen de Kortrijkse stedelijke musea hun collectie die in Trezoor bewaard wordt aan het ruime publiek tonen. Ze halen de kunst uit haar kot en brengen haar tot in jouw huiskamer. Welk drama verbergt het beeld van José Vermeersch? Welk verhaal schuilt achter het schilderij van Keizer Karel?

“We hebben een enorm rijke collectie van stukken die elk een verhaal met zich meedragen. In Trezoor wordt er goed zorg voor gedragen en nu brengen we de verhalen naar buiten met een toffe quiz. Ik ben benieuwd hoe goed de Kortrijkzanen zullen scoren en of ze waarheid van leugen zullen kunnen onderscheiden”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

50 filmpjes

Op 16 mei wordt een eerste filmpje getoond op de sociale media en website van de stad. Je krijgt een bijzonder museaal object te zien en je hoort een sappig verhaal dat bij dat stuk hoort. De vraag is echter of dat verhaal nu waar is of niet waar? Het is aan de Kortrijkzanen en Kortrijk-fans om te oordelen. Tien dagen lang kan er gestemd worden via een online formulier op de website van de stad Kortrijk.

Op 30 mei verschijnt een nieuw filmpje, met een ander museumstuk, inclusief verhaal. En zo rolt de quiz verder. De musea plannen een reeks van 50 filmpjes, gespreid over twee jaar. “Deelname aan de online museumquiz levert niet alleen eeuwige roem op. Er worden ook per seizoen typisch Kortrijkse prijzen uitgedeeld aan de deelnemers met het meeste aantal ingezonden correcte antwoorden.”

Unieke blik achter de schermen

Via ‘Leugen of Collectief Geheugen’ krijg je ook een unieke blik achter de schermen van het erfgoeddepot Trezoor. Van archeologische vondsten tot abstracte schilderijen en van textiel tot vlaswerktuigen, alles wordt er in de beste omstandigheden bewaard voor de komende generaties.

Voor eeuwenoude stukken biedt het erfgoeddepot een gezonde plek die licht, vuil, schommelingen in luchtvochtigheid en ongewenste indringers, hoe klein ook, buitensluit. Naast een roerend erfgoeddepot voor de regio is Trezoor sinds juni 2019 ook officieel erkend als onroerend erfgoeddepot. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.