Ereburger Roger Raveel krijgt zijn eigen plein

In Bozar in Brussel loopt een tentoonstelling over Roger Raveel.© (Foto BELGA)
In Bozar in Brussel loopt een tentoonstelling over Roger Raveel.© (Foto BELGA)
Redactie KW

De ereburger Roger Raveel, die dit jaar 100 jaar zou geworden zijn, krijgt zijn ‘Roger Raveelplein’. Dat besliste de gemeenteraad unaniem dinsdagavond. Raveel, van wie tot einde juli een tentoonstelling loopt in Brussel die gratis kan bezocht worden door de inwoners van Zulte, krijgt dus in het centrum van Machelen, dicht bij de hem zo vertrouwde Leiearm, ‘zijn’ plein.

“Een werkgroep was hiermee bezig”, weet cultuurschepen Michel Vandemeulebroecke (Open Zulte). “We kunnen ons bij hun bevindingen aansluiten. Het huidig ‘Leieplein’ zal dus het ‘Roger Raveelplein’ worden. Ter plaatse geniet men van een fantastisch uitzicht op de oude Leie. Dat die waterloop nog bestaat is te danken aan de actie van Raveel in de zeventiger jaren, toen hij met een vlot van Deinze naar Machelen de trip deed voor het behoud van de oude Leie.

“We stonden als toen 15-jarigen met bewondering naar zijn actie te kijken”, zeggen de nog ‘overgebleven’ raadsleden Marc Devlieger en Hendrik De Waele, allebei van Machelen.

De gemeente denkt niet enkel aan het Raveelplein. Ook Zulma Denijs, gedurende 60 jaar zijn echtgenote, steun, toeverlaat en ook inspiratiebron mag hierbij betrokken worden. Zij werd door Raveel zijn ‘muze’ genoemd….

“Op voorstel van de Heemkundige Raad zal een ‘Zulma Denijspad’ ontworpen worden”, aldus cultuurschepen Vandemeulebroecke. “Dat pad geeft eigenlijk toegang tot het museum. We willen ook daar werk van maken.” (RMN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.