Emiel Jacques in de kijker in Moorslede

Aan de bibliotheek werd een standbeeld ter ere van Emiel Jacques ingehuldigd. (foto JS) © jan_stragier Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Met een borstbeeld nabij de bibliotheek, een boek en een tentoonstelling zetten de gemeente en cultuurprijswinnaar Ludo Hameeuw kunstschilder Emiel Jacques in de kijker.

Emiel Jacques, geboren in 1874 in Moorslede, was een bekend kunstschilder die zowel in binnen- als buitenland hoge ogen gooide. Zo maakte hij onder andere faam in de Verenigde Staten, waar hij in 1937 overleed. In Moorslede is men Emiel Jacques bijlange nog niet vergeten.

“In 1987 organiseerde het herdenkingscomité Emiel Jacques naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het overlijden van de kunstschilder een grote overzichtstentoonstelling. Ludo Hameeuw, die onlangs nog de cultuurprijs won, was toen een van de dragende krachten achter de tentoonstelling. Vierendertig jaar later nam Ludo opnieuw het initiatief om een tentoonstelling met werken van Emiel Jacques te organiseren”, aldus schepen van Cultuur Nessim Ben Driss (Visie).

3 cm te groot

Die tentoonstelling is tot en met 13 november te bezichtigen in de bibliotheek. Ludo Hameeuw bracht inmiddels ook een publicatie uit omtrent de Moorsleedse kunstschilder. Tijdens de opening van de tentoonstelling schetste Ludo het leven van Emiel Jacques. “Ludo werd op de Vlaamse feestdag uitgeroepen als eerste laureaat van de cultuurprijs. Hij gaat duidelijk niet op zijn lauweren rusten en blijft zich volop inzetten voor cultuur in onze gemeente”, loofde de schepen de initiatiefnemer van de tentoonstelling.

Het Moorsleedse gemeentebestuur kocht in het verleden diverse werken van Emiel Jacques aan. De gemeente nam onlangs ook contact op met het Oostendse museum Muzee. “Daar liggen diverse werken van Emiel Jacques opgeslagen in het depot. De gemeente zal het belangrijke en grote schilderij met als titel ‘Slijten’ in langdurige bruikleen krijgen”, gaf schepen Ben Driss mee tijdens de opening van de tentoonstelling. Het kunstwerk zal permanent te zien zijn in het gemeentehuis. “We hadden het graag hier al gepresenteerd in de bibliotheek, maar het is net 3 cm te groot om door de voordeur te krijgen.”

Tijdens de opening van de tentoonstelling werd buiten aan de bibliotheek ook een standbeeld ter ere van Emiel Jacques ingehuldigd. Vroeger stond het beeld aan de gemeenteschool, maar door de uitbreiding daar kreeg het een nieuwe plaats vlakbij de bib.

Blijvend gedenkteken

“Emiel Jacques is de tweede belangrijke Moorsleedse culturele figuur die een blijvend gedenkteken krijgt aan de bibliotheek”, aldus Ben Driss. In 2014 onthulde de Amerikaanse ambassadeur een gedenkplaat van Camille Cools aan de muur van de bib. Dit naar aanleiding van honderd jaar de Gazette van Detroit.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier