Eline Vanheule exposeert in en over Cultuurhuis De Keizer in Lichtervelde: “Nergens zoveel sfeer als hier, waar het allemaal begon”

Eline Van Heule stelt tentoon in Cultuurhuis De Keizer. (foto Kurt) © Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Medewerker KW

Enkele weken geleden heropende de oudste dorpsbioscoop van ons land als Cultuurhuis De Keizer. Tegenwoordig kan je in het iconische pand in de Neerstraat niet alleen een filmpje meepikken, er staan sinds kort ook theatervoorstellingen, concerten en workshops op het programma. Daarnaast wordt het werk van lokale kunstenaars er tentoongesteld. De schilderijen van Eline Vanheule zijn als eerste aan de beurt.

Wie de afgelopen weken al eens een bezoekje bracht aan het vernieuwde Cultuurhuis De Keizer in Lichtervelde, viel ongetwijfeld het uiterst charmante interieur op. De ruimtes worden opgeluisterd door een aantal prachtige decoratiestukken én door de schilderijen van kunstenares Eline Vanheule (36). Niet toevallig; want de rode draad doorheen de kunstwerken van Eline is dan ook de oude cinema.

Eerst ‘Echt’ diploma

Eline is al sinds haar kinderjaren gepassioneerd door schilderkunst. “Ik ben altijd bezig geweest met tekenen en schilderen en wilde daar ook graag iets mee doen, maar net als bij zoveel jongeren, wilden mijn ouders dat ik eerst een ‘echt’ diploma zou behalen”, vertelt Eline. “Ik heb daarom een studie handelswetenschappen aangevat en ben uiteindelijk in het bedrijfsleven beland.”

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Eline bleef schilderen in haar vrije tijd en na haar studies begon ze toch nog een opleiding schilderkunst aan de kunstacademie in Roeselare.

Eindwerk

Voor haar eindwerk kwamen twee jaar geleden uiteindelijk de schilderijen rond Cultuurhuis De Keizer tot stand. Het begon met een portret van boegbeeld Agnes Debaillie en gaandeweg volgden ook de andere veertien werken. “Toen ik een thema moest zoeken voor mijn eindwerk, een onderzoek naar sfeer, moest ik niet lang nadenken. Nergens zoveel sfeer als hier. Door vele laagjes verf, probeer ik de juiste sfeer te vatten en de toeschouwer mee te nemen in het nostalgische gevoel dat mij zo overdondert telkens ik het Cultuurhuis binnenstap.”

De reeks schilderijen van Eline vielen in de smaak. Haar werken werden geselecteerd voor Stimulans Kortrijk, een tweejaarlijkse wedstrijd en tentoonstelling voor jonge kunstenaars en ook Stephanie Caset, drijvende kracht achter Cultuurhuis De Keizer, kon het werk van Eline appreciëren. “Deze zomer nam Stephanie contact met mij op met de vraag of ik mijn reeks wou tentoonstellen tijdens de heropening van De Keizer en dat kon ik uiteraard niet weigeren. Ik vind het een hele eer om mijn schilderijen op de plek waar het allemaal begon te mogen exposeren.”

Koffiedrinkers

De vijftien kunstwerken van Eline Vanheule zijn nog tot en met zondag 31 oktober te bewonderen in De Keizer. En ondertussen broedt Eline alweer op ideeën voor een volgende reeks. “Wanneer ik interessante foto’s of afbeeldingen tegenkom, sla ik die op in een beeldbank. Daaruit haal ik dan mijn inspiratie voor nieuw werk. Ik speel bijvoorbeeld met het idee om een portretreeks te maken rond ‘koffiedrinkers’. Daarnaast zou ik ook graag eens een aantal klassieke kunstwerken reproduceren in een hedendaags jasje. Stof genoeg dus voor nieuwe projecten”, klinkt het.

(LH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier