Eerste expositie voor Young Flemish Masters

Roel Vandermeeren, Jan De Cock en Hawick Henneman. (foto DC)©Davy Coghe Davy Coghe
Roel Vandermeeren, Jan De Cock en Hawick Henneman. (foto DC)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

In het imposante herenhuis langs de Spinolarei 17 bevindt zich The Bruges Art_Institute. Het is de werkplek van de internationaal bekende beeldend kunstenaar Jan De Cock, vermaard om zijn installaties. Omdat door de huidige lockdown ook jeugdig schildertalent het niet onder de markt heeft, loopt er een tentoonstelling met werk van het nieuwbakken collectief Young Flemish Masters. De eerste in een reeks exposities.

Een jonge schilder die Jan De Cock (44) onder zijn hoede heeft genomen is Roel Vandermeeren, zijn eerste leerling aan The Bruges_Art Institute. Sinds enige tijd woont en werkt deze 25-jarige uitgeweken Bilzenaar in Brugge. Afgelopen zomer beet hij nog de spits af van een reeks van negen exposities onder de noemer PLATFORM. Die vonden plaats in een paviljoen aan de kerk van Sint-Michiels en waren te zien in het kader van de Pre-Triënnale Brugge 2020.

“Als kunstinstituut hebben Jan en ik tussen de twee lockdowns een resem jonge Vlaamse schilders uitgenodigd”, licht Vandermeeren toe. “Bij die kennismaking gaven we hen een opdracht mee: maak een reeks voorstellingen van je eigen atelier.”

Door de eeuwen heen vonden talloze internationaal vermaarde meesters inspiratie in hun eigen biotoop voor het maken van schilderijen. “In deze coronatijden krijgen kunstenaars veel minder de gelegenheid om met hun werk uit te pakken dan in normalere omstandigheden”, zegt Vandermeeren. “Velen zitten als het ware opgesloten in hun atelier. Dit is vooral jammer voor aankomend talent. Daarom hebben we voor de eerste expo werk van het nieuwe collectief Young Flemish Masters, een tiental schilders, samengebracht. Opvallend is dat ze hierbij als het ware de rol van een regisseur-curator aannemen of met het oog van een Vlaams Primitief zorgvuldig verschillende schilderijen, sculpturen, foto’s of andere attributen ordenen in hun atelier. Op die manier vertellen ze een nieuw en hedendaags verhaal.”

Rariteitenkabinet

Bij Young Flemish Masters staat working apart together voorop. “Het betekent letterlijk dat we als collectief samenwerken, maar ieder op zijn eigen werkplek, ieder op zijn manier”, verklaart Vandermeeren. “Door doeken van verschillende jonge kunstenaars samen te brengen in de ruimte vooraan The Bruges_Art Institute ontstaan linken tussen de werken onderling. Als bezoeker dien je dus zelf aan de slag te gaan met elementen uit deze schilderijen om onderlinge relaties te leggen en via interpretatie een verhaal tot stand te brengen. “Bepaalde kunstenaars maakten meerdere schilderijen. Sommigen haalden inspiratie uit andermans oeuvre, waardoor elementen van het ene doek terugkeren in een ander.”

In voornoemde ruimte hangen niet enkel schilderijen van jonge kunstenaars aan de muren, maar ook werken van De Cock en Gerhard Richter. Er bevinden zich ook antieke stukken en een sculptuur van De Cock, wat de indruk van een rariteitenkabinet opwekt. De lopende expositie is de eerste in een meervoudige reeks. “Als we wat verder staan in dit project is het de bedoeling om ook buiten de muren van The Bruges_Art Institute te treden en (inter)nationale samenwerkingsverbanden aan te gaan. We geloven immers rotsvast in dit opzet.”

>> Info: www.brugesartinstitute.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier