Duo zorgt voor artistiek valentijnsgeschenk

Arno Van Haverbeke

Met Valentijn in het vooruitzicht vormde een fotoshoot als koppel de voorbije jaren het ideale geschenk. Kunstenares Barbara Tas en fotograaf Kristof Claeys slaan nu de handen in elkaar om voor koppels het gewenste kunstwerk op maat te maken.

Fotograaf Kristof Claeys maakte eerder al koppelfoto’s. Meer nog, hij maakte ook al boudoir-fotoreeksen met koppels die dat wensten: “Dat zijn hele speciale foto’s, maar ik merk dat veel koppels die stap nog te groot vinden. Dat komt nog niet echt van de grond. “Via een online netwerkevent maakte ik kennis met Kristof”, vult kunstenares Barbara Tas aan, die werkt onder de naam ‘Artas’. “Al snel kwamen we dichter met elkaar in contact en kwamen we op het idee om samen te werken. Ik zou zijn foto’s bijvoorbeeld kunnen ‘verartassen’ zodat mensen nadien ook een kunstwerk hebben om in hun woning op te hangen”, vertelt Barbara.

Vertrouwen groeit

Het duo wil met hun actie de taboe rond dergelijke foto’s wegwerken. “Met het schilderij kan ik de foto’s minstens even expressief maken. Het is daarom van groot belang dat de foto’s goed gemaakt zijn en dat alle aspecten juist zitten. Alleen zo kan ik ook in het schilderij de juiste expressie vastleggen.” Ook voor Kristof is die persoonlijke aanpak van levensbelang: “De klant kiest zelf hoe ver ze willen gaan bij de foto’s. We gaan met elkaar in gesprek en creëren een persoonlijke band. Je mag er zeker van zijn dat de eerste paar foto’s niet de beste zijn. Naarmate het gesprek en de fotosessie vordert, groeit het vertrouwen en voelen mensen zich gerust bij de situatie.”

Datzelfde vertrouwen probeert Barbara ook in haar kunstwerken te verwerken: “Ook op het doek moet alles juist zitten. De structuur moet overeenkomen, licht en schaduw zijn heel belangrijk en de diepte van de foto moet ook het schilderij terug te vinden zijn. Net als de fotosessie, bouwt mijn schilderij zichzelf op. Ik weet niet van het eerste moment hoe alles eruit zal zien, dat groeit naarmate het schilderij vordert.”

Hoewel kunst gebaseerd op foto’s geen nieuw genre is, willen Kristof en Barbara de techniek naar een hoger niveau brengen. “We willen gewone mannen en vrouwen doen inzien hoe mooi ze zijn. Je kan van iedereen een mooie foto maken en de ultieme reactie van klanten is: ‘Moh, zijn wij dat?’. Dan weet je dat het vertrouwen opgeleverd heeft”, besluit Kristof. “Die eerste reactie van klanten zien, dat geeft telkens voldoening. Daar put ik erg veel energie uit”, voegt Barbara nog toe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.