Drie kunstenaars tonen drie soorten collages in Harelbeke

Philippe Lemaire (l) en José Vandenbroucke (r). Michèle Divoy ontbreekt op de foto. (foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Nog tot en met 28 november stellen de Luikse Michèle Divoy, de Franse Philippe Lemaire en Zwevegemnaar José Vandenbroucke hun collages tentoon in het VC De Geus in Harelbeke. Alles draait rond hun eigen (droom)wereld, letters en woorden.

De Kunstkring van Vrijzinnig Centrum De Geus organiseert maandelijks een gratis te bezoeken tentoonstelling. Zo ook deze maand. Onder de noemer Collages tonen drie kunstenaars hun eigen interpretatie van een collage: Michèle Divoy uit Luik, Philippe Lemaire uit Villeneuve d’Ascq in Noord-Frankrijk en José Vandenbroucke uit Zwevegem.

Taal en beeld

Michèle Divoy schildert, tekent en schrijft, maar is de jongste jaren meer bezig met collages. “Mijn beelden hebben een speelse, erotische ondertoon. Het samenvallen van beeldende kunst en literatuur leidt vaak tot een spel van taal en beeld”, duidt ze. Ook bij Philippe Lemaire (70) zijn taal, woord en beeld belangrijk.

“Ik hou van oude magazines, 19e-eeuwse boekgravures, iets wat je op de brocante vindt. De geschreven taal straalt een soort poëzie uit in dialoog met het woord en het beeld. Het dromen en daaruit creëren van beelden en verhalen die ontstaan uit andere beelden en verhalen is voor mij een vast gegeven. Ik hou van subtiele en fijne dingen en van titels op mijn werken”, vertelt Philippe.

José Vandenbroucke (71) is een ex-performer, dichter, schrijver, globalist en collagist. “Mijn werk is iets ruwer dan het werk van Philippe. Ik haal bijvoorbeeld papier uit de vuilnisbak of dingen uit de natuur, vindmateriaal dus. Ik hou het bij anekdotische situaties uit de dagelijkse realiteit. Wij komen uit een geschiedenis die door elkaar loopt. Ik maak daaruit een selectie met een spontaan gevoel voor compositie”, vertelt José.

“Letters en woorden zijn zeer visueel aanwezig in mijn werk. Ik schrijf ook des lettres d’amour. Eigenlijk ben ik een man uit de periode van de rock ’n roll en mail art. De drie kunstenaars tonen samen 50 werken, te zien in VC De geus aan het Leopold III-plein 71. De tentoonstelling is elke zondag open van 10 tot 13 uur.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.