Dieter schildert Spitfire op muur bunker op luchthaven: “Graag van hobby beroep maken”

Dieter Gekiere schilderde een Spitfire op ware grootte op de muur van de bunker onder de controletoren van de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem. (foto TB) © Tom Brinckman
Redactie KW

Tijdens het feestweekend op de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem werden tal van activiteiten gehouden om de vernieuwde luchthaven in te huldigen en het 30-jarig bestaan van de FAS te vieren. Een van de blikvangers was de muurschildering van een Engelse Spitfire die werd onthuld op de muur van de bunker, een kunstwerk van Dieter Ghekiere uit Kortrijk.

Op de muur op de bunker onder de controletoren prijkt voortaan een Spitfire. Een ode aan Flying Officer (Pilot) Ronald Trevor Jackson, die omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog in Wevelgem. “Best symbolisch als je erover nadenkt, een Brits jachtvliegtuig op een Duitse bunker,” aldus Dieter Ghekiere, de kunstenaar die het vliegtuig zo realistisch mogelijk op de muur heeft geschilderd. “De muur is ongeveer 10 op 5 meter, het vliegtuig is quasi schaal 1 op 1,”, stipt de maker nog aan.

Dieter Ghekiere (44) is geboren en getogen in Kortrijk en groeide op in de aanvliegroute van de luchthaven. “De kiem van mijn luchtvaartpassie is pas echt gelegd toen mijn vader kwam voetballen op een veld naast de luchthaven en ik mee ging om te kijken. Ik zag er voor de eerste keer een vliegtuig opstijgen. Het is me blijven fascineren. Daarna kwam ik ook naar de fly-ins en airshows kijken. De luchthaven werd zowat mijn tweede thuis.”

Het vraagt heel wat research om de details helemaal goed te schilderen

“Naast de passie voor luchtvaart had ik ook wel aanleg om te tekenen,” gaat Dieter verder. “Dat creatief bezig zijn heb ik volledig aan mezelf geleerd. Op mijn 15de heb ik nog wel even op de kunstacademie gezeten. Maar de technieken die we daar kregen met onder andere papier-maché en lijm, spraken me toch minder aan. Vanaf mijn twintigste ben ik dan mijn grenzen gaan verleggen en combineerde de luchtvaart met schilderen. Gaandeweg ben ik mijn eigen technieken beginnen zoeken en gebruiken.”

Realistische invalshoek

De realistische invalshoek is een constante door het hele oeuvre van Dieter: “Soms verwerk ik wel een embleem in de achtergrond, maar voor de rest geen fantasie in mijn schilderijen. Dat vraagt heel wat researchwerk om de details helemaal goed te hebben. Neem nu de Spitfire: dat ging van het camouflagepatroon opzoeken tot de correcte plaatsing van de registratie op de romp.”

Het werk op de bunker kwam er op vraag van de Airport Community EBKT en de FAS. Van de eerste schetsen tot het op de muur zetten met behulp van een raster en de afwerking met een vernislaag, kostte Dieter naar schatting ongeveer 70 werkuren. Maar de kunstenaar wil met zijn grootste werk tot nu toe wel een nieuwe weg inslaan: “Ik ben werkzoekende, maar heb wel verschillende sollicitaties lopen om dat te kunnen combineren met mijn teken- en schilderwerk. Want van het schilderen alleen kan ik nog niet leven. Stap voor stap wil ik ervoor gaan en opdrachten aannemen. En nee, het hoeft niet altijd een groots project te zijn. Een klein schilderij maak ik ook nog met evenveel plezier,” besluit Dieter.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.