Debbie Park opent expositie met festival- en concertfoto’s: “Mijn passie voor fotografie bracht ik mee uit Zuid-Afrika”

Debbie Park is fan van metal en hardrock, en dat zie je in haar foto's. © MM
Redactie KW

In Stuyfplek De Klisse in Oostende opende vorige zaterdag een tentoonstelling met werk van de Bredense fotografe Debbie Park. De van geboorte Zuid-Afrikaanse opende haar expositie met ‘Amplify’, een evenement waarop ook enkele lokale (hard)rockbands hun opwachting maakten. En dat was niet toevallig…

“In Stuyfplek De Klisse ondersteunen we mensen bij het realiseren van hun dromen. In het verlengde daarvan begeleiden we hen ook in de uitbouw van hun startende onderneming. In dat kader openden we op zaterdag 26 november feestelijk de expositie van Debbie Park”, vertelt Wanda Vandekerkhof, Stuyfplekhoudster van de Klisse.

“Debbie is een talentvolle jonge fotografe uit Bredene, die haar onderneming de naam Debbie Lee Photography meegaf. Naast trouw- en familiefoto’s specialiseert Debbie zich ook in event- en festivalfotografie. Ze omschrijft ze zichzelf als een lifestylefotografe met een passie voor het maken van foto’s vol kleur en leven”, vervolgt Wanda.

Johannesburg

Debbie Park (35) woont sinds vijf jaar net op de grens tussen Bredene en De Haan. Daarvoor was haar thuisbasis Johannesburg in Zuid-Afrika. “De liefde bracht me naar België. Mijn partner is een Oostendenaar en zo zijn we in Bredene beland”, begint Debbie Park haar verhaal in nagenoeg perfect Nederlands met een licht Engelse tongval.

“Ik ben in het Engels en het Zuid-Afrikaans opgevoed, maar eigenlijk heb ik nooit veel Zuid-Afrikaans gesproken. Mijn Nederlands is veel beter dan mijn Zuid-Afrikaans, ook al lijken die twee op elkaar.”

Van hobby naar beroep

Fotograferen was in haar thuisland nog een hobby maar in België wil Debbie er haar beroep van maken. “Ik had al wat opleidingen gevolgd in Zuid-Afrika en heb me een jaar geleden aangesloten bij het Starterslabo in Kortrijk, waar je alles meekrijgt rond het opstarten van een eigen zaak. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Wie even rondneust op de tentoonstelling in De Klisse of haar website merkt meteen de vele concertfoto’s op. “Concertfotografie is inderdaad een passie. Ik ben zelf nogal een fan van (hard)rock en metal. Veel van mijn foto’s zijn op zo’n concerten en festivals genomen.”

Concertfotografie

“Er echt mijn brood mee verdienen, is vandaag nog moeilijk. Het wereldje van de concertfotografen is behoorlijk gesloten. Je moet wel wat geluk en heel veel connecties hebben om er voet aan de grond te krijgen”, legt ze uit.

Dat België een waar concert- en festivalmekka is, vindt Debbie natuurlijk bijzonder leuk. “Er zijn hier zoveel mogelijkheden. Volgende week wacht er alweer een festival in Oosterzele en op het Blast from the Past-festival in Kuurne heb ik het intussen zelfs tot huisfotograaf geschopt.”

“Ook op Graspop ’23 mag ze straks als concertfotografe aan de slag. “Maar hoe magnifiek dat ook is, rijk zal ik er niet van worden. Daarom ben ik ook beschikbaar als huwelijksfotografe en kun je bij mij ook terecht voor familiefoto’s of het vastleggen van evenementen. Ook dat zijn mooie opdrachten, vooral omdat ik bijzonder graag op locatie werk.”

Nieuw thuisland

Het laat Debbie toe om haar nieuwe thuisland beter te leren kennen. “Ik woon hier echt wel graag”, verzekert Debbie. “En neen, het weer valt me niet tegen. Meer zelfs, ik vind de seizoenen hier aangenaam. Regen en wind, heerlijk toch?”

“De mensen vallen, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, best mee. Als je moeite doet om de lokale gewoonten op te pikken, dan hoor je er hier heel snel bij en maak je gauw deel uit van de grote Belgische familie.”

Naamsbekendheid

Met haar expositie in De Klisse wil Debbie vooral aan haar naamsbekendheid in de eigen streek werken. “In de regio’s waar ik vaker festivals en concerten op beeld vastleg, beginnen ze mij en mijn werk al wat te kennen.”

“Gek genoeg ben ik in eigen gemeente en regio nog min of meer een onbekende fotografe. Ik heb intussen wel al een opdracht vervuld op een ondernemersdag van het Economisch Huis van Oostende. Laat ze maar komen, die opdrachten. Ik ben er klaar voor”, besluit Debbie. (Marc Mahieu)

Voor meer informatie over Debbie Park en Debbie Lee Photography kan je terecht op haar website www.debbieleephotography.be of op haar Facebookpagina. Je kunt haar ook bellen op 0479 18 75 26.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier