Dany van Spijshuis Godelieve vindt rust in eigen schildersatelier

Dany Vanden Broele, die met echtgenote Katleen Inghelbrecht Spijshuis Godelieve in Gistel uitbaat, herontdekte de geneugten van het schilderen.©Laurette Ingelbrecht
Dany Vanden Broele, die met echtgenote Katleen Inghelbrecht Spijshuis Godelieve in Gistel uitbaat, herontdekte de geneugten van het schilderen.©Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Dany Vanden Broele en Katleen Inghelbrecht zitten al sinds oktober thuis in de tweede lockdown. Ze runnen in Gistel Spijshuis Godelieve en zijn zoals zoveel collega’s slachtoffer van het coronavirus dat hen de deuren deed sluiten. “Dit moet nu toch echt de laatste keer zijn. Dus, alstublieft, zorg voor ieders veiligheid, zodat de cijfers dalen”, zegt Katleen, chef-kok in het restaurant. Hoewel ze nu al maanden thuis zitten, slaat de verveling er niet toe. Integendeel. Dany heeft zijn verf en borstels opnieuw uitgehaald en zelfs een eigen atelier ingericht.

“Neen, we hebben vorig jaar niet gedacht dat er een tweede lockdown zou komen en we zolang zouden moeten sluiten. Wij hebben ons na de eerste sluiting heel strikt aan de maatregelen gehouden, de tafels verminderd in de zaak, iedereen ver van elkaar gezet en heel veel ontsmet. En toch kwam er een tweede lockdown…”, leggen Dany Vanden Broele (59) en echtgenote Katleen Inghelbrecht (48) uit. Het koppel uit Roksem baat sinds 2014 Spijshuis Godelieve uit in Gistel.

“Er waren veel negatieve gevolgen voor iedereen in de horeca maar wij kijken er met een enigszins goed gevoel op terug, want voor onze zaak hebben we veel geleerd uit corona. We hebben vanalles aangepakt waar anders geen tijd voor is: opgeruimd, de zaal en het terras heringericht en ruimer gemaakt. Dat betekent minder tafels waardoor het gemakkelijker werken is voor ons en er meer privacy is voor de klanten”, vertelt Dany die vooral ook zijn hobby teruggevonden heeft.

Schildersatelier

“Nadat ik enkele jaren was gaan schilderen na een operatie, zaten verf en borstels ondertussen opgeborgen in een kast. En ik heb ze weer uitgehaald. Meer nog, ik heb mijn eigen schildersatelier ingericht. En daar vind ik rust, vooral in de late avond en zelfs ’s nachts”, lacht Dany Vanden Broele. “De voorbije weken heb ik al meer dan 15 stuks geschilderd. Dat is voor mij heel ontspannend.”

Dany schildert heel expressief. “Ik maak zelden of nooit een ontwerp in potlood, maar ga meteen met verf en penseel aan de slag. Ogen en mond komen eerst op het doek, want die staan centraal. Inspiratie vind ik in mijn hoofd, maar ik kijk ook graag naar kunst.”

“Aan de kleuren die hij gebruikt, zie ik hoe hij zich voelt. Vrolijke kleuren als hij zich goed voelt, sombere tinten als het minder goed gaat”, voegt echtgenote Katleen er aan toe.

Samen hebben ze veel uitstappen gemaakt, ons land gaan verkennen, met de fiets, met de auto. “Gewerkt in huis en in de tuin en de gezelschapsspellen herontdekt. We hebben in deze tweede sluiting met succes ook afhaal gedaan op vrijdag, zaterdag en zondag”, zegt het horecakoppel.

“Corona heeft veel mensen de ogen doen openen. Velen zijn anders gaan leven”, weet Dany Vanden Broele. “Ik heb al veel aan de mensen gedacht die alleen zijn. Hoe erg deze situatie voor hen is”, vult Katleen aan.

Verslaving afgeleerd

“Ik heb een soort verslaving van jaren ver afgeleerd tijdens corona. Vroeger dronk ik per dag meer dan 5 liter cola. Het was een gewoonte van een flesje te ontkurken als ik in het restaurant kwam. Door zoveel thuis te zijn, heb ik dit afgeleerd”, lacht Dany Vanden Broele. “Raar maar waar, mijn gewicht is er door toegenomen. We werken er aan, de coronakilo’s moeten er weer af om fit te zijn voor de heropening op 1 mei. Hoewel we er met een gemengd gevoel naar uitkijken. Een derde sluiting kunnen we echt niet meer aan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.