Cultuurprijs voor Henk Delabie uit Geluwe

Kiwanis Wervik-Tabaksstreek schonk Henk Delabie een cheque van 1.500 euro. (foto LVW) © Luc Vanthuyne
Redactie KW

De tweejaarlijkse cultuurprijs van serviceclub Kiwanis Wervik-Tabaksstreek gaat dit keer naar kunstenaar Henk Delabie uit Geluwe. Hij kreeg een cheque van 1.500 euro. Er werd ook een kunstwerk onthuld, gemaakt door de leerlingen aan de kunstacademie, afdeling Geluwe. “Het gaat om een zijdedoek van tien op twee meter”, zegt leerkracht Henk Delabie.

“Met een jaar vertraging door corona kunnen we onze cultuurprijs uitreiken”, aldus Benoit Deny, voorzitter van de cultuurcommissie. “Het is van maart vorig jaar geleden dat we nog een samenkomst hadden.” Ondertussen werd Frank Degezelle de nieuwe voorzitter. Hij volgde Philippe Guilbert op. De allereerste cultuurprijs was in 2009 voor kunstschilder Jacques Vandamme uit Komen. Hij groeide op in Wervik.

“We zijn er niet alleen om fundraisings te organiseren om vele sociale lokale projecten te steunen”, aldus voorzitter Frank Degezelle. “Tweejaarlijks reiken we onze cultuurprijs uit. Die eer vielen onder meer de vzw Tobacco Town Music, het koor A Lieta Vita, vzw Viroviacum Romanum en illustrator Carll Cneut te beurt. Met de keuze voor Henk Delabie willen we zijn vele verdiensten in de schijnwerpers zetten. Op diverse locaties staan zijn kunstwerken.”

“Corona was een geschenk om zoiets voor elkaar te krijgen want er mochten per les maar tien leerlingen aanwezig zijn”, aldus Henk Delabie over de realisatie van het kunstwerk. “We hebben het heel langzaam opgebouwd en samengesteld als een componist. We hebben dingen samengevoegd en dingen weggeschilderd. Het is heel divers. Ik vind het altijd heel belangrijk om het menselijke te verbinden en mijn passies te delen.”

Blanke muren

Het kunstwerk werd onthuld in gc De Gaper in Geluwe. Het hangt daar nu tegen een lange muur. “Het is heel mooi dat dit schilderij tot stand is gekomen dankzij de kinderen van de Academie”, aldus schepen van Cultuur Bart Pynket (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). “De kinderen staan centraal. Het is een heel mooi resultaat dat we vanuit de stad gaan gebruiken.”

“Het is nu de vraag wat we met dit doek gaan doen. De kunstenaar heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt met zo’n immens groot werk. We gaan met de serviceclub bekijken waar we dit werk kunnen plaatsen. Ik zou er graag mee op toer gaan want er zijn heel veel mogelijkheden. Het werk zou tijdelijk kunnen hangen in scholen, het woonzorgcentrum Ter Beke en bedrijven. Om dan uiteindelijk een plaats te krijgen in het nieuw gemeenschapscentrum. We hebben daar heel veel blanke muren en daar zou het doek heel mooi tot zijn recht komen.”

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.