Bronzen beelden uit Veurne schitteren tussen internationale topstukken in Rijksmuseum Amsterdam

Bij dit beeld, vermoedelijk bekostigd door Jan Reingoot, is de ring nog bewaard die symboliseert dat je beter je mond kon houden. © (Foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Veurnse burgemeester Peter Roose bracht een bezoek aan de tijdelijke expo in het Rijksmuseum Amsterdam waar twee unieke bronzen beelden uit de boetestad deel uitmaken van een internationale collectie topstukken.

“Het Rijksmuseum Amsterdam presenteert nog tot 16 januari 2022 een unieke verzameling van 100 internationale topstukken van beroemde Europese kunstenaars zoals Holbein, Dürer, Memling en Veronese”, vertelt schepen van cultuur Jonas Bel (Veurne Plus). “In de 15de en 16de eeuw wilden steeds meer mensen zich laten vereeuwigen met een portret. We zijn er trots op dat ook de stad Veurne aanwezig is met twee unieke beelden op deze tentoonstelling, naast topstukken uit de National Gallery of Art uit Washington, Museo del Prado uit Madrid of het National Gallery uit Londen.”

Burgemeester Peter Roose kreeg een persoonlijke rondleiding van de conservator van het Rijksmuseum: “Conservator Friso Lammertse was bijzonder verheugd om twee bronzen beelden in bruikleen te krijgen van stad Veurne. De bronzen hoofden stellen veroordeelden voor die dreigementen uitten tegen vertegenwoordigers van de wet van de Kasselrij Veurne-Ambacht. Het portret dat de veroordeelde zelf moest bekostigen werd destijds in de rechtszaal gehangen samen met een plakkaat met daarop de naam en de reden voor de veroordeling. Volgens de Nederlandse conservator zijn het unieke stukken die nergens niet meer in Europa voorhanden zijn. Het ene hoofd (zonder ring) is waarschijnlijk van Pieter de Beert uit 1499 omdat hij gedreigd had de vertegenwoordigers van de wet van Veurne-Ambacht uit het raam te gooien. Behalve voor de kop moest hij ook betalen voor een bijhorende plaquette waarop zijn naam en misdaden stonden vermeld. Dit hoofd vertoont bij de onder- en bovenlip een gat, waar oorspronkelijk een ring was aangebracht, maar die ontbreekt.”

“Bij het andere hoofd, dat vermoedelijk door Jan Reingoot werd bekostigd, is deze ring nog wel bewaard. Volgens de geschiedenis was Reingoot met andere boeren uit het nabijgelegen dorpje Adinkerke in 1558 ‘gestoct ende ghestaect’ naar Veurne gegaan omdat hun paarden door het Franse leger waren buitgemaakt. Op de Grote Markt had hij aan de magistraten gevraagd of zij voor nieuwe paarden wilden zorgen zodat de oogst kon worden binnengehaald. Vanwege het uiten van dreigementen en het gebruik van ‘ceditieuse ende injurieuse woorden’ werd hij enkele dagen later gevangengezet. De symboliek van de ring zal geen bezoeker aan de rechtszaal zijn ontgaan: men kon maar beter zijn mond houden in plaats van bestuurders te bedreigen of beledigen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier