Broers Michiels stellen tentoon om hun vader Gust te eren

De broers Dirk en Jan Michiels stellen hun werk elke zaterdag en zondag tot eind augustus tentoon in het oud gemeentehuis. © (Foto Coghe)
Redactie KW

Elke zaterdag en zondag van 31 juli tot en met 29 augustus kan je de werken van Dirk (64) en Jan Michiels (68) gaan bekijken in het gemeentehuis van Ichtegem aan het Bruwierplein.

Ze stellen er tentoon om het werk van hun vader Gust Michiels (+ 2003) onder de aandacht te brengen. Zowel het mozaïek aan de ingang van het gemeentehuis als de brandramen werden door hem gemaakt. Beide broers hopen dat toch zeker het mozaïek een plaatsje krijgt in het nieuw te bouwen gemeentehuis.

“Vader is vooral in het Oostendse en ook het algemene collectieve geheugen bekend als de maker van de wachtende Vissersvrouwen op het stationsplein”, vertelt zoon Jan. “Vele generaties die van de perrons de trein afkwamen, werden door dit indrukwekkende kunstwerk verwelkomd. De beeldengroep verwijst naar een periode toen het grootste deel van de Oostendse bevolking bestond uit vissers die in bittere armoe leefden en amper 1.000 frank per jaar verdienden, waarmee zij een familie met vele kinderen moesten onderhouden. Velen kwamen ook niet terug uit zee. Het is dat wat het kunstwerk van vader zo schrijnend uitbeeldt.

De beeldengroep wordt, in afwachting van definitieve afwerking van het stationsplein, bewaard in de stedelijke werkhuizen. Daarna krijgt het kunstwerk weer zijn plaatsje van weleer. Vader heeft tal van kunstwerken gecreëerd. Ook het 10 meter grote wapenschild op het stadhuis van Oostende is van zijn hand.”

Magnifiek mozaïek

“We stellen tentoon om zijn werk onder de aandacht te brengen”, voegt zoon Dirk er aan toe. “Het magnifieke mozaïek aan de ingang van het gemeentehuis met het wapenschild van Ichtegem is ook van zijn hand. We hopen dat dit een plaatsje krijgt in het nieuwe gemeentehuis. Zelf hebben Jan en ik het kunstenaarsbloed van ons vader geërfd. Vader was een allrounder. Al wat hij deed, lukte. Jan en ik beperken ons vooral tot het beeldhouwen.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier