Boomsculptuur van Geert Vanderplancke prijkt op openbare plek in Denemarken: “Ik heb een voorliefde voor hout”

Geert Vanderplancke bij zijn boomsculptuur ‘Dubiety’. (gf) © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Redactie KW

Kunstenaar Geert Vanderplancke (57) nam deel aan de jubileumeditie van het Internationale Symposium in het Deense kuststadje Ringkøbing. Hij trok er eind juli naartoe als een van de twaalf geselecteerde artiesten die ter plekke hun ingediende kunstontwerp mochten realiseren.

“Dit symposium is bedoeld om de kennis van boomsculpturen als traditionele en artistieke expressievorm te bevorderen, om (half) abstracte sculpturen van hout te maken van hoge artistieke kwaliteit, maar ook om artistieke en professionele contacten tussen beeldhouwers uit Denemarken en andere landen tot stand te brengen”, legt Geert uit. “Ik werd hiervoor al voor de tweede keer geselecteerd.”

“Hoewel ik al met verscheidene materialen heb geëxperimenteerd, heb ik toch een voorliefde voor hout en dan vooral duurzaam hardhout. Ik had een ontwerp ingestuurd dat ik ‘Dubiety’ heb genoemd. ‘Twijfels’ dus, omdat ik meestal tijd nodig heb om mijn idee te laten groeien…”

In Ringkøbing kregen alle kunstenaars vijf dagen de tijd om hun ontwerp op ware grootte te realiseren. “Er wachtte ons een warme ontvangst en dan bezochten we met alle twaalf beeldhouwers de plaats van het gebeuren waar het hout werd verdeeld en uitgekozen”, vertelt Geert.

Eersteklas Deense eik

“Ik wilde mijn kunstwerk in eik maken en er was voor eersteklas Deense eik gezorgd, die we ter plaatse mochten uitkiezen. We mochten zelf onze werkstek uitzoeken, dat was een mooie plek met zicht op haven en zee! Ondanks de diverse taalbarrières verliep het contact tussen de kunstenaars zeer vlot.”

“Mijn creatie zou zo’n 2,5 m hoog worden. Iedereen werkte individueel, en we waren allemaal klaar binnen de opgelegde vijf dagen. Maar als het nodig was, dan stonden we klaar om elkaar te helpen. Het was een intense maar zeer aangename week! Er werden vriendschappen gesmeed, én met enkelen zijn er plannen gemaakt om symposiums in het buitenland te organiseren waar we opnieuw kunnen samenwerken.”

Om het Symposium in leven te houden, worden de kunstwerken, die toebehoren aan de organisatie, verkocht bij de opening.

Sterkste editie ooit

“Het was volgens de organisatie de sterkste editie ooit. Dat het om een belangrijk symposium ging, werd bevestigd door een reportage van de Deense televisie en verscheidene artikelen in de Deense pers. De twaalf beelden werden allemaal verkocht, waarvan elf aan privépersonen. Mijn beeld werd gekocht door de cultuurraad van de stad Ringkøbing en wordt blikvanger op een openbare plaats.”

Door deel te nemen aan internationale symposia heeft Geert al twee creaties in Denemarken en een in Australië staan.

“Nu nog Vlaanderen – en Koksijde! – warm krijgen om te investeren in houtsculpturen”, besluit Geert met een knipoog. (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier